Petr Hartman: Za úvěrový byznys zaplatil Stiborek vysoký úrok, musel rezignovat na post ředitele IKEMu

19. srpen 2023

Před vlastní minulostí člověk neuteče. Zvlášť v případě, když v ní má nějaké slabé místo. Názorně se o tom nedávno přesvědčil Robert Fremr, který se kvůli svému působení v komunistické justici a tlaku médií musel vzdát kandidatury na ústavního soudce. Nejnověji minulost doběhla ředitele IKEMu Michala Stiborka.

Ten byl také na základě zveřejněných informací o kontroverzním podnikání nucen na svůj post rezignovat. Předešel tím svému odvolání. Stiborkovy problémy nespadají před listopad 1989. Naopak jde o kauzu poměrně čerstvou. Rovněž on se hájí tím, že se ničeho protiprávního nedopustil. Proto považuje svůj konec v čele renomované nemocnice za nespravedlivý.

Čtěte také

Vaz mu zlomil jeho „přivýdělek“ k ředitelskému platu. Byl založen na půjčování peněz za poměrně vysoký úrok. Je možné, že na tomto podnikatelském modelu neshledají orgány činné v trestním řízení nic protiprávního. Pochopitelně za předpokladu, že se jím vůbec budou zabývat.

Z doložených výpovědí některých aktérů tohoto úvěrového modelu je zřejmé, že vysoké úroky a penále za opožděné splácení dostaly některé lidi do složité životní situace. Na podobné firmy se totiž většinou obracejí jedinci, kteří by u bankovních institucí na půjčku dosáhli jen obtížně.

Čtěte také

Za takto získané finance musí více zaplatit na úrocích. Jde však o přiměřenost jejich výše a dalších sankcí. Pokud se vymykají běžnému standardu, lze o nich hovořit jako o lichvě.

Není úplně podstatné, nakolik se její definici úvěrový byznys Michala Stiborka přiblížil. Důležité je, že tímto způsobem podnikal v momentu, kdy stál v čele IKEMu. Ostatně je sporné, zda ředitel špičkové nemocnice s miliardovým rozpočtem by se měl vůbec zabývat nějakými soukromými obchodními aktivitami, byť by nebyly kontroverzní. Předpokládalo by se, že nikoli.

Morální rozměr 

Čtěte také

Za těchto okolností nemohl Michal Stiborek zůstat v čele IKEMu. Přitom ministr zdravotnictví Vlastimil Válek ještě před několika dny o jeho konci nechtěl uvažovat. Ředitele hájil tvrzením, že svoji práci vykonává dobře. Stiborkova obhajoba zněla i z dalších úst. Padaly při ní argumenty o tom, že jeho podnikatelské aktivity nesouvisí s řízením IKEMu. Jsou však spojeny s jeho ředitelem. Spoluvytváří jeho osobnostní profil a podílí se na jeho pověsti.

Petr Hartman, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

S určitým zpožděním to pochopil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a de facto postavil Michala Stiborka před jednoznačnou volbu. Buďto bude odvolán, nebo sám rezignuje.

Není překvapením, že si Stiborek nakonec vybral druhou možnost. Byť v konfrontaci s chováním některých politiků a s jejich velmi pošramocenou pověstí bude asi bývalý ředitel IKEMu těžko chápat, že mu vaz zlomil morální rozměr jeho úvěrového podnikání.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Petr Hartman
Spustit audio