Petr Janyška: Polská opozice chce legalizovat interrupce, vláda má skandál s vízy

24. září 2023

„Pokud vyhrajeme, bude v Polsku interrupce do 12. týdne těhotenství legální,“ prohlásil před několika dny hlavní lídr polské opozice Donald Tusk. Pro polské ženy by to byla hotová revoluce, protože zatím žijí v zemi, kde je jakákoli interrupce prakticky zakázána a kriminalizována.

Není to tak dlouho, kdy současná krajně konzervativní vláda dokonce uzákonila, že žena musí donosit i plod, který je nevyléčitelně poškozen. Což snad neplatí nikde v Evropě a každý ví, že za tím byl tlak katolické hierarchie. Odpovědí žen byly masové demonstrace.

Čtěte také

Výsledkem je, že ženy se v Polsku bojí přijít do jiného stavu a že ta tak katolická země má jednu z nejnižších porodností v Evropě. A že ženy jezdí na interrupci do ciziny, včetně do České republiky.

Za měsíc se v Polsku budou konat volby a svým návrhem získá opozice určitě mnoho hlasů žen. V těch volbách půjde o hodně. Buď se udrží i do třetího mandátu dnešní vládní koalice Jaroslawa Kaczyńského nebo zvítězí opozice, jejíž osou je tzv. Občanská koalice bývalého premiéra Donalda Tuska.

Ten vyvíjí neuvěřitelnou energii, dal dohromady volební strategii, objíždí zemi, s vyhrnutými rukávy košile a bez saka burcuje a vyzývá. Mluví o tolerantním, moderním státu, kde ženy budou moci rozhodovat o svém těle, kde se dodržuje ústava, kde soudy a soudci jsou nezávislí a kde zpravodajství veřejnoprávní televize je v zájmu všech a nikoli jen vládní strany.

Čtěte také

Tusk teď Polákům nabídl sto opatření, jež by jeho koalice chtěla učinit hned v prvních sta dnech vládnutí. Interrupce jsou jedním z nich. Ženám slíbil i bezplatnou anestezii při porodu a bezplatné prenatální vyšetření. Slíbil snížení několika daní, navýšení platů učitelům i veřejnému sektoru.

Chce odideologizovat školní výuku a prosadit skutečnou odluku státu od církve, která v Polsku v praxi neexistuje. Projeví se to ve škole, z katechismu se už nebudou dávat známky jako dosud, vláda zlikviduje Církevní fond, z něhož jdou katolické církvi milióny. Pokud by ke všem těm změnám došlo, bude Polsko docela jinou zemí, než je teď.

Skandál s pracovními vízy

Vládní koalice strany Právo a spravedlnost, PiS, se rozhodla hrát do voleb na jinou strunu, vyvolat pocit ohrožení a postavit se do role obránce občana. Vyhlásila tak na den voleb zároveň referendum, kde by se voliči měli vyjádřit, zda chtějí přijímat ilegální přistěhovalce.

Čtěte také

Na obzoru sice žádní nejsou, smyslem otázky je ale vygradovat emoce. S tím, že podprahově se má rozumět, že strana PiS žádné přistěhovalce nedovolí, kdežto opozice by klidně mohla.

Tahle strategie má ale háček: před několika dny propukl v Polsku skandál, který může volby ovlivnit, zatím stál místo náměstka ministra zahraničí. Polsko má nedostatek pracovních sil a teď vychází najevo, že jen loni potichu udělilo 200 tisíc pracovních víz, lidem hlavně z Indie, Bangladéše, Indonézie, kteří tam pracují na stavbách, v cateringu, jako řidiči.

Petr Janyška, bývalý velvyslanec ve Francii a publicista

A že je kolem toho velká korupce, sahající možná až k ministerstvu, že v některých zemích se udělování zmocnily soukromé agentury a za velké peníze reálně rozhodují, kdo vízum dostane.

A na ministerstvu se pracovalo údajně na plánu, jak udělit dokonce 400 tisíc takových víz. Vládě teď bude těžké vysvětlit, že jedno hlásá a druhé dělá.

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio