Petr Janyška: Polský prezident a premiér slavili výročí vstupu do NATO u Bidena

17. březen 2024

Před pětadvaceti lety se NATO rozšířilo o tři nové státy: Českou republiku, Polsko a Maďarsko. Každý z nich si tu velkou geopolitickou událost teď slavil po svém.

My jsme vzpomínali s tehdejšími aktéry Clintonem a Robertsonem, kdežto Poláci jednali. Přímo s americkým prezidentem Joe Bidenem. Na výroční den 12. března přijeli do Washingtonu na jeho pozvání polský prezident Andrzej Duda a premiér Donald Tusk.

Čtěte také

Ano, přijeli tam oba dva. Doma spolu vedou ostrou válku, jakmile jde ale o bezpečnost Polska, byli schopni mluvit jedním hlasem. Což je výrazný signál Putinovi, který se snaží, seč může, vnitřně rozklížit západní společnosti. A nutno říci, že nedávná politika Jaroslawa Kaczyńského hloubit mezi Poláky hluboký příkop Putinovi objektivně nahrávala.

Duda a Tusk sice přiletěli každý jiným vládním letadlem, každý měl v USA kromě jednání s prezidentem Bidenem vlastní program, každého doprovázeli jiní novináři. Předem si ale sladili noty a u jednacího stolu seděli naproti Bidenovi vedle sebe, chvíli mluvil anglicky Duda a chvíli anglicky Tusk, jak bylo vidět na krátkém videu z jednání.

Čtěte také

Byla to velmi nezvyklá sestava, aby zemi takto reprezentovala dvojice státníků, pro Polsko to byla premiéra. Připomíná to časy tzv. kohabitace čili soužití ve Francii za časů prezidenta Mitterranda a premiéra Chiraka, kdy oba jezdili na sumity EU a Francie tam měla jako jediná země dvě židle. A Poláci tu novou situaci teď zvládli dobře.

Tématem jejich návštěvy u Bidena byla Ukrajina a ujištění, že USA to stále myslí se zárukou článku 5 Severoatlantické smlouvy vážně a naopak, že to s ní velmi vážně myslí Varšava. Výsledek té cesty je jednoznačný. Polsko je v kontextu ruské invaze na Ukrajinu a ohrožení dalších států kontinentu vnímáno v USA jako nepřehlédnutelný, velmi důležitý partner.

Ujištění, že USA to stále myslí s článkem 5 vážně

Oba státníci, Duda i Tusk, se snažili zapůsobit na americké republikány, aby v Kongresu zvedli ruce pro další balík pomoci Ukrajině, který republikáni odmítají pod Trumpovým tlakem uvolnit. Prezident Duda proto jednal přímo s nejvyššími představiteli jak demokratů, tak republikánů. Bidenovi zároveň řekl, že chce systematicky tlačit na partnery v Evropě, aby navýšili výdaje na obranu na 3% HDP.

Čtěte také

Tusk zase při jednání Bidenovi řekl, že „Polsko je pevný a trvalý pilíř NATO, bez ohledu, kdo tam vyhraje volby. A že Polsko ctí své závazky vůči NATO víc, než kdokoli jiný v Evropě.“ A s narážkou na Trumpa dodal: „Doufáme, že nikdo z našich partnerů v NATO svůj závazek, tj. článek 5, nezpochybní.“ Předchozí polské vlády z éry Kaczyńského sázely otevřeně na Trumpa, vyhovoval jim. To se teď ale po jeho posledních výrocích o Ukrajině mění.

My musíme vědět, že Polsko je mocnost a že se s novou Tuskovou vládou vrací hlavní bránou do mezinárodní politiky a diplomacie. Sotva se prezident Duda vrátí z USA, bude v Bruselu jednat s generálním tajemníkem NATO Stoltenbergem a premiér Tusk zase jede v pátek na setkání s francouzským prezidentem a německým kancléřem v rámci tzv. Výmarského trojúhelníku. Řeč bude stále o vojenské pomoci Ukrajině.

Petr Janyška, bývalý velvyslanec ve Francii a publicista

Pro českou diplomacii nebude snadné spolknout rostoucí roli Polska v mezinárodní politice, musíme ji ale brát jako fakt a udržovat s Tuskem ty nejlepší vztahy. Potřebujeme Polsko víc než ono nás.

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio