Petr Janyška: Rozhodující debata mezi Macronem a Le Penovou misky vah nepřevážila

21. duben 2022

Marine Le Penová a Emmanuel Macron se střetli v televizním duelu. Od téhle formy, jež se koná ve Francii vždy pár dnů před finálním hlasováním, se očekává, že určí výsledek voleb. Bylo tomu tak před pěti lety, Macron tehdy prokázal Le Penové velkou nekompetentnost a nezralost pro prezidentskou funkci a následující neděli ji výrazně porazil. Tentokrát tomu tak nebylo, debata, kterou vidělo 15 milionů diváků, nepřinesla žádné překvapení, žádný nezvyklý návrh či příslib.

Debata spíš potvrdila dosavadní status quo z prvního kola, tedy že Le Penová se ve své argumentaci oproti minule hodně zlepšila, nepůsobila už nepřipraveně ani amatérsky a je vážnou soupeřkou, ale že na Macrona přece jen nemá. Poslední průzkumy mu dávají vítězství o osm až deset procent a tak to nejspíš v neděli dopadne. Ledaže by nečekaně abstenovala některá kategorie obyvatel.

Čtěte také

V té téměř tříhodinové debatě, kdy si oba kandidáti často skákali do řeči, ale nikdy neopustili rovinu zdvořile vedené polemiky, se každý ukázal takovým, jak ho Francouzi už dlouho znají.

Le Penová měla výhodnou pozici vyzývatelky, mohla na těch těžkých pěti letech Macronova prezidentování poznamenaných covidem najít řadu slabin, na nichž by ho mohla grilovat. Toho ale nedovedla využít, nevyvedla ho z rovnováhy.

Čtěte také

Jakmile ale přišlo na konkréta, jak situaci změnit, Macron jí její nápady vždy rozcupoval.

Prokázal jí, že neví, jak je uskutečnit, jak by je zaplatila, že neví nic o evropském kontextu, o provázanosti se sousedy ani o právním rámci. Působil jako učitel, který žačku upozorňuje na chyby ve výpočtu a občas se nemůže ubránit pokrčení obočí nad jejím diletantstvím. Chvílemi to vypadalo, že zná její program lépe než ona, citoval jí z něj.

Jasnější politický signál chyběl

Le Penová působila jako hlas lidového rozhořčení, který vidí všechno špatně a nějak, nevěda přesně jak, to chce změnit; a on jako hlas realismu, který si je dobře vědom slabin dnešní Francie a pracuje na nich, ale se znalostí kontextu, rozpočtu a zákonů. Francouzských i evropských.

Čtěte také

Dostal ji na Ukrajině a Vladimiru Putinovi, tématu, jež je její Achillovou patou. Připomněl jí, že schvalovala anexi Krymu a že jí Moskva platila minulou volební kampaň, kterou dosud nesplatila. „Když vy jednáte s Rusy, nejednáte s politiky, ale s vaším bankéřem, u něhož máte půjčku,“ usadil ji. Což je v kontextu ruské agrese proti Ukrajině neobhajitelné.

Debata byla hodně technická a expertní, Macron v ní sice ukázal svou převahu, není však jisté, zda to byl nejlepší způsob, jak přesvědčit nerozhodné. Příznivci Le Penové, pokud debatu vůbec sledovali, ji jistě budou volit tak jako tak, vyjádřila veškerou jejich frustraci.

„Žijete jen strachem,“ řekl jí Macron. On ovšem potřeboval přitáhnout část levicového spektra, jež nemá velkou chuť ho volit, ale považuje ho za menší zlo než Le Penovou a představuje dnes 20 procent hlasů.

Petr Janyška

Ve své argumentaci přišel s řadou nápadů a projektů, jež by se hodily i u nás, ať už to je snížení počtu žáků na polovinu ve třídách škol, jež pracují v obtížném prostředí, či zvýšení minimálního důchodu na 1100 euro (tedy 28 tisíc Kč) nebo odvážných klimatických řešení. Pro nerozhodného levicového voliče tam ale chyběl jasnější politický signál. A výsledek voleb tak zůstává až do neděle otevřený.

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio