Petr Janyška: Sestavit novou polskou vládu bude tvrdý oříšek

17. říjen 2023

Poláci se v neděli vzchopili k malému povstání. Přišli k urnám v počtu větším, i než když kdysi v roce 1989 hlasovali v prvních polosvobodných volbách o konci komunismu. A tentokrát rozhodli o konci vlády Jarosława Kaczyńského. Řekli důrazně, že jeho osm let už stačí, že z Polska chtějí mít stát klasického evropského střihu a nikoli orbánovské Maďarsko, že Polsko patří do Evropské unie a že už nechce být její černou ovcí a věčným potížistou.

Do parlamentu se dostalo pět formací a skoro všechny věkové kategorie, především mladí, hlasovaly ve své většině proti Kaczyńského straně Právo a spravedlnost, PiS. Tu podpořili pouze starší nad 65 let.

Čtěte také

Nová kapitola, která se otevírá, bude znamenat spoustu zásadních změn v životě země, pro ženy snad legalizaci interrupcí a pro všechny návrat k nezávislosti soudů nebo třeba k veřejnoprávní televizi, která už nebude propagandistickým nástrojem jedné strany.

Na výrazném vítězství opozice má největší zásluhu Donald Tusk, šéf Občanské koalice. Ukázal se jako velmi pracovitý, systematický politik, který objížděl městečka, burcoval, mobilizoval, přinášel nápady. Je nezpochybnitelným lídrem opozice.

Kam se přikloní prezident Duda?

To nadšení ale nemusí dlouho trvat, protože Jarosław Kaczyński zřejmě udělá vše proto, aby nemusel předat moc.

Čtěte také

Jeho strana PiS se umístila jako první a z toho titulu bude chtít po prezidentu Dudovi, aby ho pověřil sestavením vlády, i když mu jeho hlasy nestačí na většinu v parlamentu a nemá ani žádného partnera do koalice. Krajně pravicová Konfederace, o níž se spekulovalo, že by ho mohla podpořit, ve volbách téměř propadla a není s to mu nabídnout většinu.

Přání většiny voličů i novému rozložení sil by odpovídalo, kdyby prezident pověřil sestavením vlády někoho z vítězné opozice, logicky Tuska, protože opoziční strany mají dohromady jasnou většinu. Potom by předání moci proběhlo v klidu a civilizovaně.

Duda byl ovšem zvolen za stranu PiS a je pravděpodobné, že poslechne spíš šéfa své strany než většinový hlas voličů. Pokud se rozhodne pro Kaczyńského nebo v jeho zastoupení pro končícího premiéra Morawieckého, dá jim tak několik týdnů, během nichž si předseda PiS bude moci vyzkoušet všelijaké metody kupování, nátlaku a politické korupce.

Čtěte také

Moc možností mít nebude, ze tří formací vítězné opozice bude zřejmě Achillovou patou tzv. Třetí cesta a v ní šéf jedné malé strany Szymon Hołownia. Třetí cesta dostala nečekaných 14 procent hlasů, což z ní udělalo hned třetí parlamentní sílu.

Je ovšem veřejným tajemstvím, že Hołownia na Tuska žárlí a že dělal vše proto, aby ho v kampani oslabil, byť byli teoreticky spojenci. Nepřišel dokonce ani na tu obrovskou, téměř milionovou manifestaci ve Varšavě, která měla ukázat jednotu opozice.

Petr Janyška

V nové koalici bude oříškem. Třeba i proto, že je konzervativním katolíkem, který nikdy nezvedne ruku pro interrupce, které přitom Tusk slíbil v kampani. Kaczyński udělá Hołowniovi zajímavou nabídku, třeba premiéra. Strana Levice jako třetí síla koalice nemá s Tuskem žádný problém.

Má-li opozice sestavit vládu, bude se muset držet mušketýrského jeden za všechny, všichni za jednoho, jinak nevydrží Kaczyńského vábení. Každopádně ale nelze čekat, že by nová polská vláda vznikla dříve než v prosinci.

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio