Petr Janyška: Týden násilností ve Francii – ani první, ani poslední

7. červenec 2023

Francie má za sebou strašný týden. Erupci násilí, nenávisti, divoké fascinace ničením, rabováním, útoků na symboly státu. Na radnice, pošty, obchody, policejní komisariáty, na policejní složky a někde i na starosty. Viděl to celý svět.

Vyjevilo se veřejně, že existují dvě Francie, jedna druhé na hony vzdálená, které každá žijí v jiném světě, přičemž ta z předměstí teď vybuchla. Před pár lety řekl tehdejší ministr vnitra Gérard Collomb: „Žijeme zatím vedle sebe, ale možná, že jednou budeme žít proti sobě.“ To se teď právě stalo. Francie tady má letitý strukturální problém, který nahlodává základy její společnosti a na dohled není žádné snadné řešení.

Čtěte také

Za ten černý týden násilníci, většinou teenageři, v ulicích spálili šest tisíc aut, zapálili, poničili a částečně vyrabovali tisíc budov, zničili nejméně deset škol. Zranili přes 700 policistů a hasičů. Situace se pomalu zklidňuje, policie se ale obává i dalších dnů a především 14. července, státního svátku.

Proč došlo k takovému výbuchu násilností poté, co policista zastřelil za nejasných okolností sedmnáctiletého výrostka? Svět si už přivykl na zapálená auta a hořící popelnice, kdykoli se ve Francii protestuje, tohle ale bylo kvantitativně něco jiného.

Jisté je, že to nebyla první taková vlna nepokojů a že není poslední. Podobná se odehrála téměř před dvaceti lety v r. 2005 a scénář byl podobný. Tenkrát zemřeli dva výrostci, které honila policie. Během chvíle začala předměstí vřít, jejich mládež zapalovala a rozbíjela, nepokoje trvaly několik týdnů. Padaly velké politické deklarace ohledně toho, že se musí změnit politika měst, že je třeba věnovat se předměstím. Leccos se udělalo, ale málo a dnes je Francie tam, kde byla před dvaceti lety, problém je jen ještě daleko větší.

Předměstí, školství, party

Ten má mnoho rovin a příčin. A řešení, pokud nějaké existuje, bude hodně komplexní a dlouhodobé. Jde především o předměstí a o neúspěšnou integraci třetí generace části přistěhovalců, hlavně z Maghrebu a z Afriky.

Čtěte také

Ta předměstí jsou koncentrací nejchudší části společnosti, mládež tam vyrůstá často jen s matkou, která taktak uživí rodinu, adolescenti v mnoha případech neznají otce ani žádnou autoritu, mladíci mají chabé školní výsledky, škola je pro ně symbolem nenáviděného establishmentu, jejich život je organizovaný v partách a v drobných násilnostech. Nad tím vším kralují drogoví dealeři, pro které pracuje spousta malých pěšáků.

Co bylo tentokrát zarážejícího na nepokojích, byl velmi nízký věk násilníků, někdy i třináct čtrnáct let. Nové bylo odhodlání přímo útočit na policisty a vypracovaná taktika part, které se rychle přemisťovaly. Nové bylo to, že už nešlo jen o předměstí Paříže, jako v minulosti, ale o centra desítek malých měst.

Velkou roli sehrály sociální sítě, především Snapchat a Telegram, které partám umožnily se rychle svolat, zaznamenávat vandalství v reálném čase a jedna druhou trumfovat v divokosti. K tomu element bojůvek extrémní levice, které jsou u násilností při každé manifestaci či protestu.

Petr Janyška

Najít řešení bude znamenat hodně odvážná politická rozhodnutí. Snad k tomu bude Macron mít sílu a prostředky. Ovšem po žlutých vestách, po masových protestech kvůli důchodům? V situaci, kdy Francie není politicky semknutá, kdy prezidenta ostře atakuje levice, jež na sebe dnes vzala radikální podobu? A kdy v pozadí si mne ruce Marine Le Penová a jen čeká, až přijde její hodina.

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio