Petr Pýcha: Víc než Paříž. Dramaloci z Dobříše

16. srpen 2020

Josef Somr v komické miniatuře z dobříšské hospody, kde se vyprávějí historky o spisovatelích, kteří tvořili v místním zámku. Poslouchejte do neděle 23. srpna 2020.

Účinkují: Petr Lněnička, Pavla Beretová, Josef Somr, Zdeněk Melín, Petr Smyczek, Jan Vejnar a David Hamr
Dramaturgie: Klára Novotná
Zvuk: Radek Veselý
Zvuková spolupráce: Filip Skuhrovec
Režie: Jan Vejnar
Natočeno: v roce 2016

Za slovem „dramaloci“ se skrývá krátká hra, kde hlavní roli hraje město, ve kterém se příběh odehrává. Dramaloci z Dobříš situoval jeho autor Petr Pýcha do hospody, kam se vcelku náhodou uchýlí před letním vedrem Jirka.

Docela obyčejný chlapík se živí jako servisman bazénů a večer ho doma čeká grilovačka s přáteli. Ale jemu se úplně nechce. A nechce se mu ani zpovídat se netrpělivé přítelkyni, co ho pronásleduje svými telefonáty.

Se znatelně větším potěšením si nechá od servírky Marty a štamgasta Josefa vyprávět o dobříšském zámku, který dlouhá léta sloužil jako Domov spisovatelů. Pan Josef tam celý život dělal zahradníka a znal je všechny – Nezvala, Kainara, Drdu… A ví o nich ledacos.

Marta zase mezi vymýváním sklenic a roznášením obědů recituje poezii. Podle Josefa takovou schopnost „má dneska hodně mladejch na Dobříši“. Jenže Jirka není zdejší a básničky si pamatuje stejně dobře a snadno jako Marta. Nebo že by i on tady měl k vlastnímu překvapení svoje kořeny?

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení nebo jako podcast na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související