Petr Šabata: Babišův sen o vzdělávání končí smutně

7. červen 2021

O čem sním, když náhodou spím. Tahle kniha o vizi pro Česko v roce 2035 pomohla vyhrát Andreji Babišovi (ANO) před čtyřmi lety volby a nyní přišla opět na přetřes ve sněmovně. Pasáž o sdílené ekonomice, o níž byl spor, v knize opravdu je. Ale nejpozoruhodnější a stále aktuální je kapitola o vzdělávání. Sen o tom, co budou naše děti umět.

Jako autor je uveden sám Babiš, ale ať už psal ty řádky tenkrát kdokoliv, téma vzdělávání se mu povedlo. Co je hlavní úkol školy? Zjistit, v čem je kdo silný, k čemu má nadání. A podle toho dětem a rodičům pomáhat. Výborný základ.

Čtěte také

Pokud nechce být Česko montovnou, musí opustit školní memorování, v budoucnu se uplatní lidé kognitivní, kreativní a komunikativní. Správná analýza. Jak toho dosáhnout? Přece přes učitele. Musí dostat přidáno nejméně 50 procent, aby měli stejné platy jako právníci nebo doktoři. Přesně tak, učitelé jsou jednoznačně klíčem ke kvalitě vzdělávání a peníze sice ne jedinou, ale velmi silnou motivací.

Autor poučeně argumentuje testy PISA, hledá inspiraci ve Finsku, cituje slavného hokejistu Wayna Gretzkého: „Dobrý hokejista je tam, kde je puk. A nejlepší tam, kde puk bude.“ Myšlenka pro vzdělávání absolutně rozhodující. Je na těch 17 stranách vše podstatné, snad s výjimkou receptu, jak řešit velké rozdíly v kvalitě škol a jak podchytit děti ze znevýhodněného prostředí.

Na příští roky šetření

Babišův sen se navíc po volbách promítl do programového prohlášení, v němž vláda učitelům slíbila, že na konci volebního období budou mít platy minimálně na 150 procentech jejich výše roku 2017. Což je kolem 47 tisíc a je třeba kabinet Andreje Babiše pochválit, protože tento slib letos splní.

Rozhodující je přitom věrohodný trend, který by měl za katedry přilákat ty nejlepší mladé lidi. Podle ředitelů škol už první takoví nastupují. Nerozhodli se tedy po pedagogické fakultě jít mimo obor, což byl masový jev.

Čtěte také

Tady bohužel sen proměněný ve skutečnost končí. Hnutí ANO nyní ve sněmovně blokuje zákon, podle kterého by měli učitelé od roku 2023 nárok na plat ve výši 130 procent průměrné mzdy. Tedy prodloužení motivačního růstu a vypočitatelnosti.

Navíc rozpočtový výhled z úřadu Aleny Schillerové (za ANO) diktuje školství na příští roky šetření. Na jednu stranu není divu – stát se nezodpovědně zadlužuje a někdo to bude muset zaplatit. Na stranu druhou prudké dupnutí na brzdu ve výdajích na vzdělávání znamená, že i ta nadějeplná zpráva současným i budoucím učitelům ztrácí na věrohodnosti. Že se nedostanou na úroveň právníků a doktorů, jak jim sliboval premiér. Že nepůjde rychle napravit škody, které ve vzdělávání během epidemie nadělala právě tato vláda.

Petr Šabata

Že děti nebudou napříště tam, kam puk teprve zamíří, řečeno s Waynem Gretzkym a Andrejem Babišem. Nebudou tedy nejlepší a Česko zůstane montovnou. Chudou montovnou, po nás potopa.

Sen se rozplývá.

Autor je šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

autor: Petr Šabata
Spustit audio

Související