Petr Šabata: Česko by na dalším exodu mladých Slováků vydělalo. Urychlí ho volby?

31. červenec 2023

Na Slovensku si - na rozdíl od Česka s vládními prázdninami - od politiky ani na minutu neodpočinou, už jen devět týdnů zbývá do předčasných voleb, které budou pro zemi zase osudové.

Kampaň zatím nabírá dech před zářijovým finále s billboardy, lákáním voličů na sociálních sítích i na mítincích, s předvolebními debatami a tvrdým soubojem proruského Roberta Fica s demokraty. 

Čtěte také

Zajímavější je ale souběžná nestranická kampaň, která reaguje na zásadní problém Slovenska, který se v Česku nikdy tak neprojevil - úprk mladých lidí ze země. Úřednická vláda Ľudovíta Ódora to v programovém prohlášení pojmenovala bez okolků: mladá generace masivně odchází do zahraničí a málokdo se vrátí.

Za patnáct let odešlo ze Slovenska více než 350 tisíc lidí, nejvíc do Česka a Německa, z toho polovina jsou mladí do 30 let. To jsou čísla ze země bez budoucnosti. 

Občanskou kampaň nazvanou Chci tu zůstat organizují desítky nevládních organizací a její tváří jsou zajímaví lidé - hokejista Michal Handzuš (mistr světa z roku 2002 a vítěz Stanley Cupu 2013), bývalá premiérka Iveta Radičová a influencerka a moderátorka televize Markíza Veronika Cifrová Ostrihoňová. 

Čtěte také

Přes léto se oni a stovky dalších inspirativních osobností vypraví za mladými lidmi na festivaly a těsně před volbami vše vyvrcholí sérií koncertů. Trochu to připomíná slavnou kampaň Mikuláše Dzurindy z roku 1998, díky které byla nakonec odstavena politická garnitura Vladimíra Mečiara. 

I tato kampaň má v podtextu vzkaz - pojďte volit. Podle průzkumu, který si nechala iniciativa Chci tu zůstat udělat, totiž klesá zájem mladých lidí o volby a nyní je o 15 procentních bodů nižší než u celé populace. 

Masivní odchody mladých ze země jsou hrozivým výsledkem práce několika posledních vlád. Tedy především trojnásobného premiéra Roberta Fica, budovatele mafiánského státu, ale i vlády změny Igora Matoviče, která měla po vraždě Jána Kuciaka a jeho přítelkyně a po volbách 2020 zemi pozvednout, učinit ji atraktivním místem k životu. Ale naprosto selhala. 

Čtěte také

Nemůže být horší vysvědčení pro politiky než fakt, že mladá generace ztratila víru v budoucnost země. Česko také zažilo otřesné politické garnitury, ale nikdy to nevyústilo v masivní trvalý exodus mladých lidí. Samozřejmě Česku pomáhá, že nemá - jako Slovensko - hned za hranicí vstřícnou zemi bez jazykové bariéry, s výrazně lepším vysokým školstvím, s nabídkou lépe placených pracovních míst a atraktivní metropolí, jako je Praha. 

Radost bychom z toho mít neměli

Ale budiž slovenské neštěstí pro českou politiku mementem. Racionální Ódorova vláda s krátkým mandátem by se snažila udržet mladé lidi právě zlepšením vzdělání, zaměřila by se na odstraňování korupce, na lepší nabídku atraktivní pracovních míst a bydlení. 

Petr Šabata

To jsou všechno úkoly na mnoho let, a předvolební atmosféra v zemi je dost ponurá a odevzdaná. Pokud po volbách vznikne vláda antidemokratická, protizápadní a proputinovská - což není vůbec nereálná varianta, exodus jen zesílí. 

To by bylo pro Česko vlastně příznivé - když přijdou talentovaní, motivovaní, pracovití mladí Slováci a Slovenky a usadí se tu. Ale radost bychom z toho mít neměli.

Autor je šéfredaktor deníku Právo

autor: Petr Šabata
Spustit audio