Petr Šabata: Ministry čekají tvrdá jednání o státním rozpočtu na příští rok

7. srpen 2023

Návrh státního rozpočtu na příští rok musí vláda doručit do Sněmovny do konce září, tedy za 54 dní, o jeho podobě se moc neví. Je přitom jasné, že první návrh z června je nepoužitelný. To je ten, v němž ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) bez konzultací v koalici sebral školství 29 miliard, vědě 10 miliard, naplánoval škrty větší než schválené v konsolidačním balíčku a odložil valorizaci zdravotních plateb za státní pojištěnce.

Čtěte také

A tento paskvil s podpisem ministra financí se pak snažil on i premiér vydávat za nezávaznou práci úředníků. Jenže při přípravě návrhu rozpočtu pro Sněmovnu už to takhle nepůjde.

První problém je, že se objevily dva plánované schodky rozpočtu na příští rok – 235 a 270 miliard. Člen Národní rozpočtové rady Jan Pavel to v České televizi vládě vytkl: „Z pohledu kvalitního rozpočtování si myslím, že toto mělo být vyjasněno už v dubnu, kdy se podle zákona schvalovala rozpočtová strategie.“ Bude-li nakonec schodek 270 miliard, nemůže být ani řeči o ozdravování veřejných financí, což je jedna z vládních priorit.

Pokud jde o jednotlivé položky, tak třeba z rozpočtu školství se nedá z roku na rok škrtnout 30 miliard. Nejen proto, že šéf resortu Mikuláš Bek (STAN) už prohlásil, že pokud by dostal jen navrhovanou částku, „určitě by nedělal ministra školství“.

Kde je zádrhel?

Vláda má vzdělávání stále za prioritu – aspoň verbálně – a slíbila v programovém prohlášení i v zákoně o pedagogických pracovnících učitelům platy na úrovni 130 procent průměrné mzdy v ekonomice.

Jenže v roce 2022 činila průměrná hrubá mzda učitelů v regionálním školství 48 tisíc, což bylo jen 110 procent průměrné mzdy. Tolik aktuální údaje Českého statistického úřadu. V roce letošním to bude podle ministerstva školství nanejvýš 116 procent. Jinými slovy – do 130 je hodně daleko a splnění vládního slibu, mimochodem pro budoucnost zásadního, bude stát ministra Stanjuru už v příštím roce hodně miliard.

Čtěte také

A můžeme pokračovat – vláda chce dávat na obranu dvě procenta HDP, o 40 miliard víc oproti letošku půjde na důchody a ještě víc to bude v případě, že stát prohraje u ústavního soudu spor o snížení jejich letošní valorizace.

Velmi rychle se ukázalo, že je v koalici naprosto neudržitelný Stanjurův pokus odložit o rok valorizaci zdravotních plateb za státní pojištěnce. A zcela bez konkrétních informací je také čtvrt roku od vyhlášení ta část konsolidačního balíčku, podle níž se má v příštím roce v dotacích ušetřit víc než 45 miliard korun.

Ještě větší nerovnováha?

Při tvrdých jednáních o rozpočtu před jeho odesláním do Sněmovny budiž také velkým varováním způsob, jakým koalice sestavila rozpočet na letošní rok. Obsahoval i příjmy – z Modernizačního fondu –, které tam nepatří, a výdaje na očekávanou valorizaci penzí v něm zase chyběly.

Petr Šabata

Ekonom Jan Pavel upozornil ještě na jednu položku: Třicet miliard korun deficitu bylo přesunuto do Státního fondu dopravní infrastruktury, takže nerovnováha je větší, než vypadá. A čím horší bude nakonec schodek letošních státních financí, o to hůř se bude sestavovat rozpočet na rok 2024.

Autor je šéfredaktor deníku Právo

autor: Petr Šabata
Spustit audio