Petr Šabata: Na co je a není hlavě státu rouška

11. květen 2020

Druháci ze základní školy ve slovenském městě Trstěná při vyučovací online hodině brzy zjistili, že jejich videohovory poslouchá utajený host.

Děti hádaly a díky vědomostnímu testu se rychle dopátraly: na hodině s nimi byla online prezidentka Zuzana Čaputová. A tak vedle kvízu o Slovensku zazněl i dík všem kantorům, kteří vyučují na dálku: „Vaše práce je nesmírně důležitá pro budoucnost naší země,“ řekla Čaputová.

Zakazovací etapa soupeření s koronavirem končí, otevírají se další části ekonomiky, a tak je čas na první hodnocení. Trochu stranou stáli ti prezidenti, jejichž ústavní kompetence jsou malé – na rozdíl třeba od Donalda Trumpa nebo Emmanuela Macrona. Hlavy státu si s unikátní situací poradily různě.

Čtěte také

Miloš Zeman si podržel své postupy, politický slovník, agendu i obsah vystoupení – od kritiky opozice po rušení daňových výjimek. Jeho program zůstal úsporný. Lidé kolem prezidenta ostentativně nedodržovali vládní nařízení.

Před pár dny se Zuzana Čaputová postavila před domov seniorů v bratislavské Petržalce a promluvila k jeho klientům na balkónech, kteří jsou týdny odděleni od rodin. Popřála jim zdraví, poděkovala personálu. Už dříve si prostřednictvím videokonference povídala se sestrami tří takových domovů, které v práci i spí, setkala se s řediteli a zřizovateli zařízení sociálních služeb, telefonovala s lidmi z toho v Pezinku, kde je nejvíc slovenských obětí koronaviru.

Zviditelnění Slovenska

V televizi upozornila Čaputová na domácí násilí, kterého je v čase nákazy víc, a zorganizovala k tomu online debatu s experty. Na Den Romů poděkovala dobrovolníkům z jejich řad a Romy ujistila, že je i jejich prezidentkou. V romštině.

Čtěte také

Maďarský prezident János Áder je politickým souputníkem Viktora Orbána víc než 30 let. I v čase koronaviru stojí jako služebník v premiérově stínu.

A polský prezident Andrzej Duda v dresu strany Jarosława Kaczyńského pokračuje v kampani za své opětovné zvolení. Původní termín voleb 10. květen se totiž vládě nepodařilo uhájit vzhledem k šíření koronaviru.

Rakouský prezident Alexander van der Bellen to nemá vedle přesvědčivého premiéra Sebastiana Kurze lehké – ale našel si svoji roli, často a věcně se vyjadřuje k dění, navštívil ženy a muže v první linii v Červeném kříži, na sociálních sítích pozdravil školáky, s nimiž se nemohl sejít osobně…

Toto není chvalozpěv na slovenskou hlavu státu, o níž vzhledem k nulovým politickým zkušenostem kritici pochybovali. Je to jen neúplná ukázka z krizového instrumentária prezidenta, který má jen malé kompetence.

Petr Šabata

Čaputová je nejdůvěryhodnějším politikem na Slovensku se 62 % a náskokem před oběma premiéry, kteří si přitom v potírání nákazy vedli a vedou výborně.

A ještě roušky. To, co je pro někoho nepříjemnou překážkou při konzumaci sýra a klobásy, využila Zuzana Čaputová na zviditelnění Slovenska. Její snímky s rouškou barevně sladěnou s šaty obletěly celý svět.

Autor je šéfredaktor Českého rozhlasu Plus

autor: Petr Šabata
Spustit audio