Petr Šabata: Vládní koalice sice drží hezky pohromadě, ale dělá nebezpečné chyby

6. listopad 2023

Soudržnost pětikoalice, která je základem vlády Petra Fialy, je vskutku obdivuhodná. Což je politická hodnota prospívající demokratickému vládnutí obecně. Stačí se podívat k sousedům do Bratislavy. Tam předchozí vládu Igora Matoviče vynesla občanská nespokojenost po vraždě Jána Kuciaka k vítězství a sestavení vlády s ústavní většinou.

Koalici vytvořily čtyři strany, programově celkem blízké, v Národní radě mohly prosadit cokoliv ze svých velkých plánů.

Čtěte také

Jenže do roka byla vláda rozhádaná a nefunkční, premiér musel podat demisi. Před nedávnými předčasnými volbami zažívali Slováci znechucení z politiky, málo důvěřovali institucím a stále více podpory věnovali populistům. Výsledkem je návrat zavrženého Roberta Fica do čela další vlády, která už začala útočit na občanskou společnost i policejní složky.

Kabinetu Petra Fialy v polovině funkčního období důvěřuje jen 25 procent občanů, rekordně málo. A podle říjnového průzkumu agentury STEM/MARK je s vládou velmi nespokojeno dokonce 600 tisíc jejich vlastních příznivců, takřka třetina. Vytýkají jí chybné kroky, chaos a také špatnou komunikaci. Ale což – v demokratické soutěži je každá politická strana či koalice svého volebního štěstí strůjcem.

Dobré zprávy pro hnutí ANO

Čtěte také

Jenomže vláda – a samozřejmě i opozice – má vedle cíle obhájit moc nebo ji ve volbách získat také širší zodpovědnost. Svým politickým působením nerozbít demokratická pravidla a nezničit důvěru občanů v ně.

Slovenský případ Matoviče a spol. je blízkým varováním, jak neočekávaně a ve výsledku nebezpečně se to může přihodit.

Fialova vláda má nyní ve Sněmovně rozpočet na příští rok a v Senátu konsolidační balíček. Například způsob, jakým u jedné ze svých jasných priorit – vzdělávání – oklamala učitele a znejistěla celé školství nedostatečným rozpočtem, je přesně ta cesta do pekel. Nejen k nedůvěře v koalici, ale obecně k nedůvěře v plnění slibů, ve slušné vládnutí.

Čtěte také

Při ozdravování veřejných financí, nanejvýš žádoucím, zase vláda rozjela slovní atak proti dotacím. Jenže se nakonec ukázalo, že ty nejvyšší – na podporu obnovitelných zdrojů energie – sice nezaplatí stát, ale domácnosti a firmy. A když nyní Energetický regulační úřad zveřejnil návrh, jak porostou všechny regulované ceny energií, nastalo zděšení.

Premiér Fiala rychle a dramaticky prohlásil, že ceny pro spotřebitele půjdou nahoru nanejvýš o jednotky procent. Jenomže to nebude platit u všech zákazníků – statisíce domácností, institucí a taky firem citelný cenový skok určitě zažijí. Především podniky, které už dnes mají dražší energie než jejich konkurenti za hranicemi, bijí na poplach. Bohužel – lidé zase uvidí propastný rozdíl mezi tím, co jim říká vláda, a ciframi na účtech.

Petr Šabata

To všechno nejsou jen dobré zprávy pro hnutí ANO a vůbec opozici. Chybné vládní kroky a zavádějící komunikace – ještě dramatizované souběhem velkých krizí – vytvářejí nebezpečný terén pro cokoliv. Andrej Babiš není tak zjevnou hrozbou pro demokracii jako Robert Fico, ale hnutí ANO je schopné při lovu na voliče manévrovat kdekoliv včetně extrémních vod, autoritářství a zpochybňování demokratických pravidel.

A na příkladnou soudržnost Fialovy pětikoalice historie zapomene.

Autor je šéfredaktor deníku Právo

autor: Petr Šabata
Spustit audio