Petr Voldán: Křída nekřída aneb Cesta do pekel

Poté, co neznámí vandalové poškodili přírodní skalní útvar v Prachovských skalách, se objevil tento týden nápis i na skále v Adršpachu. Sice křídou, ale autor dnešní ranní glosy Petr Voldán v tom zase velký rozdíl nevidí. Proto dává glose titulek Křída nekřída aneb Cesta do pekel.

Znáte to pořekadlo, že cesta do pekel bývá dlážděna dobrými úmysly? Někdy zkrátka nestačí jen dobrý úmysl, důležité je i to, jakým způsobem ho uskutečníme. Asi kvůli úmyslu připomenout srpnové události před padesáti lety jsou reakce na veliký nápis na nejznámější skále v Adršpachu poněkud smířlivější. Myslím si, že neprávem. A souhlasím tak s těmi ohlasy, které sice kvitují použití křídy, se kterou si snad beze zbytku poradí příroda deštěm sama, ale jedním dechem dodávají - stejně to ale není dobře, to se prostě nedělá...

Neznámý člověk popsal nejznámější skálu v Adršpachu. Nápis je na stejném místě a ve stejném znění jako v roce 1969

Kdybychom se smířili s tím, že pro třeba bohulibé důvody je opodstatnění přimhouřit oko nad popisováním přírodních útvarů nebo budov, mohlo by se najít takových důvodů nakonec tolik, že by to u nás vypadalo i ve skalách nebo na hradech, zámcích, pevnostech či výškových budovách stejně ohyzdně, jako to ještě leckde pořád vypadá se záplavou reklamních billboardů.

S nimi si rady odpovědné statní instituce nevědí ani u dálnic, byť tu máme jasné zákonné rozhodnutí. Kde kdo má dobrý úmysl, ale ventilovat ho s pomocí - byť dočasného - poškození přírody nebo cizího majetku je přes čáru. Mimochodem znáte přece tu osvědčenou pravdu, která s trochou nadsázky, ale u nás často i bez ní tvrdí, že jednotkou dočasnosti je jeden “furt”. Což si ověřujeme na dočasných objížďkách, ze kterých jsou “trvalky”, dočasně umístěních stavbách a tak dále.

Takže ani křídový nápis přímo na většině lidí nepřístupnou skálu by se neměl těšit shovívavému pokrčení ramen. Jestli si koupíme křídy všichni - a co teprve všeho chytlavé děti a “teenageři”, to to bude u nás vypadat. A tak už raději klidný pátek i celý víkend.

autoři: Milan Baják , pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.