Petr Voldán: Není chřipka jako chřipka

Vedle zvýšeného počtu pacientů s chřipkovým onemocněním přinesl uplynulý týden také návrat chřipky ptačí. Nelze než souhlasit s autorem pondělní glosy Petrem Voldánem, že není chřipka jako chřipka.

Okřídlená a také oblíbená hláška tvrdí, že neléčená chřipka nás sužuje sedm dní, kdežto léčená trvá týden. Já vím, vtipkování na účet chřipky, se kterou jste možná zrovna doma a vašimi nejbližšími společníky jsou peřina, čaj a acylpyrin, se vám nemusí zdát zrovna kdoví jakým humorem. V drtivé většině případů ale chřipka po pár dnech odezní a je zase dobře. I když se rok co rok podrobujeme mediálnímu školení co je nachlazení, bronchitida - tedy zánět průdušek nebo chřipka či dokonce angína, odhadujeme to těžko a tak chceme v ambulancích rozluštění.

Ovšem teď se nám do toho začala ještě montovat ptačí chřipka
A s tou je to trochu složitější. Ani ta nezná hranic, protože ptactvo, jak víme létá kam se mu zachce a tak se ptačí chřipka zase rozšířila v mnoha evropských zemích. Vrámci globalizace všeho, s nadsázkou řečeno, nevynechává po výskytu u sousedů v Německu, Polsku, Rakousku, ale i Finsku nebo Británii ani nás a tak tu máme hned chřipky dvě. Ta ptačí, už přeskočila i z Moravy do Středních Čech a informace o likvidaci jak postižených chovů například slepic, tak také ohrožených ptačích druhů v okolí připomínají zprávy z bojových zón ozbrojených konfliktů. Jenomže nebezpečí rozšíření nákazy si mimořádná opatření vynucuje. Není asi na co čekat.

viry, chřipka, laboratoř, krev, výzkum, zkumavka

Jen mě při sledování těch záběrů napadá - ve výčtu evropských zemí, kde zatím ptačí chřipku zaznamenali a které jsem zdaleka nevyjmenoval všechny, je převaha těch unijních. A tak si vzpomínám na rok 2005, kdy Evropská komise k nebezpečí rozšíření ptačí chřipky mimo jiné konstatovala, že "hrozba okamžitého zavlečení ptačí chřipky do Evropy je podle ní "vzdálená či neexistující". A navíc pohrozila Nizozemsku trestem za přílišnou horlivost, když tam jako první jednostranně vyhlásili opatření zákazu chovu drůbeže venku...

Inu, není chřipka jako chřipka, ale pro obě asi platí - opatrnosti není nikdy dost. Ale teď už klidné pondělí i celý týden.

Publicista Petr Voldán glosuje současné kulturní, společenské i politické dění na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové. Slyšet je můžete v 6:50 hodin.

autor: pvo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.