Piano v kostele, klavíry v Jazz Docku, a klavíristé za barem. Film, kde za vše mluví muzika

26. leden 2023

Pocta české klasické hudbě, Pražské křižovatce, našim klavíristům, jazzu i němému filmu – to je snímek nazvaný Piano na Křižovatce. Stojí za ním klavírista, klavírník, pedagog a producent Jakub Zahradník, a režisér Jan Senius. Jde o originální dílo plné skvělé hudby v prvotřídní interpretaci, u kterého se můžeme zastavit, uklidnit a přemýšlet, o čem zrovna chceme. Film nemá dialogy, a ani je nepotřebuje. Za vše mluví muzika. 

Otevírací scénu obstará pianista Igor Ardašev. Poté, co si vyzkouší několik nástrojů v Jakubově pianotéce, vydá se hledat další křídlo, které stojí v kostele dnes zvaném Pražská křižovatka. Na tohle mistrovské piano postupně hrají i Jitka Čechová, Karel Košárek, Martin Kasík a Tomáš Víšek. Umělci ale rozeznívají i další nástroje, ať už jde o klavíry nebo pianina. Navíc osvědčují i herecký talent. Například Igor Ardašev si střihl roli bezradného pianisty hledajícího ve vylidněném historickém centru hlavního města Pražskou křižovatku, a Tomáš Víšek září coby barman v pražském Jazz Docku. A diváci si užijí i jemný humor. „Groteskní situace vznikaly spíše ve druhém plánu, nebyly připravené, ale vyplynuly z konkrétních okamžiků. Do velké míry si o ně řekla forma snímku. Němý film groteskní sekvence přímo přitahuje,“ vysvětluje Zahradník. 

I on si ve filmu zahrál. Jako spiritus agens své pianotéky uvozuje jednotlivé klavíristy a je tak přirozeným průvodcem jednoduchým dějem. Ten děj by šel shrnout asi takhle: je lockdown, muzikanti to mají těžké, ale hodně pomáhá hudba. Je přitom jedno, jde-li o klasiku nebo jazz. A pak už je po epidemii, lockdown skončil a je veselo. Film Piano na Křižovatce je v každém okamžiku optimistický a hřeje tak u srdce. V současné době hledá distributora a plánuje premiéru. Držme jeho tvůrcům palce – snímek si díky nesporným filmařským kvalitám velké plátno s kvalitním zvukovým systémem beze sporu zaslouží. 

Spustit audio

Související