Píše, maluje, fotí... Radovan Šťastný je muž několika talentů

3. únor 2021

Radovan Šťastný je muž několika talentů. Píše básně, texty, můžete se pokochat jeho obrazy, ale taky fotografiemi. Svůj klid vlastně našel mimo Ostravu, ale velmi často v ní nachází práci.

O tvorbě a vidění:

Odmalička mě bavilo zaměňovat věci, měnit jim role. Takové to – jaké by to bylo, kdyby... Ve videoklipu pro Richarda Müllera jsem měl takovou záměnu – podobenství. Dům jsem vystavěl jako pingpongový stůl... Dva lidé (manželé) spolu hrají a postupně se jim na tom stole kupí věci, jak to život nosí. (...) A  to se rozpadne a najednou se  ti dva lidé začnou o ty věci přetahovat. Až po ten poslední pingpongový míček.

O dítěti uvnitř:

I mým studentům říkám, že všechno se naučíme. Najdeme si, co potřebujeme vědět, ale jak nám jednou uteče to dítě, to už nikdy nenajdeme. Moje rada všem – nenechte si utéct v sobě toho prcka, protože ten je nejvíce zvědavý. On si otevře ty dveře, za kterými to nezná. A hlavně ho vůbec nezajímá, že se to třeba nesmí. To malé dítě prostě udělá to, co chce udělat.

O smutcích a těžku:

To, co neumíme, je ten každodenní, kapkající stres. Ta šedivá smradlavost, ve které tu chodíme, protože „víš, to my musíme, to je ten život“. To jsou ty šílené věty, stereotypy. Nebýt mých několika přátel a lesů kolem mého domu, asi bych byl v depresích. Nějak se to nakupilo a těch skvělých lidí, kteří odešli, je hodně. Teď nám odešel David David Stypka...

Čtěte také

Já jsem seděl a měl jsem pocit, jako by mi někdo uříznul kus paže. A přitom jsme nebyli blízcí přátelé na té intenzívní bázi. Ale já měl pocit, jako by mi něco ukradli. Okraden – ano, tak jsem se cítil. Vždycky jsem rozuměl tomu, co mi chce sdělit. On mluvil naší řečí.

Radovan Šťastný

Radovan Šťastný

Kumštýř nadaný hned několika talenty. Hraje si se slovy – textuje, píše básně, maluje, ilustruje a na fotografiích ukazuje svět pod povrchem. Možná ho hodně zformovalo někdejší onemocnění a taky jiné příběhy, které ho inspirují. Třeba Arnošt Lustig: tisíckrát spadnout a po tisící vstát...

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.