Písek připravuje výstavbu nové čtvrti. V prostorách Žižkových kasáren

3. červen 2019 06:00

Tři a půl tisíce lidí může žít v plánované čtvrti v Písku. Měla by vzniknout v části areálu Žižkových kasáren, stejně jako víceúčelové zařízení s bazénem a sportovní halou.

Město jedná v současnosti s Ředitelstvím silnic a dálnic a Jihočeským krajem o pomoci s dopravním napojením.

Dopravní situace

 „Pro areál bude zásadní vyřešení dopravní situace ať už na čtyřproudovou komunikaci Praha – České Budějovice nebo napojení na vnitroměstskou dopravu,“ vysvětluje prvotní úkol projektantů místostarostka Petra Trambová z uskupení Pro Písek.

„Zároveň by to mělo vyřešit bezpečný pohyb dětí, protože v blízkosti areálu se nachází tři školy,“ dodala.

Všechny návrhy využití areálu Žižkových kasáren počítaly s tím, že sad a zahrada střední zemědělské školy bude otevřený prostor pro nově vznikající čtvrť. S tím ale ředitel školy Miloš Císlar nesouhlasí: „Ve vnitrobloku se nachází arboretum, do kterého se v posledních letech investovalo několik milionů a proto je nemyslitelné, aby tudy probíhala komunikace. Chceme zachovat vnitroblok i z bezpečnostních důvodů, protože škola má zhruba dvacet vchodů.“

Nový aquapark a sportovní hala

Město navrhuje směnu pozemků, která by měla situaci vyřešit. Většina zastupitelů se shodla na tom, že v areálu Žižkových kasáren by měl být v budoucnu vybudovaný nový aquapark a sportovní hala. A to i přesto, že město do přípravy výstavby plaveckého stadionu pod lesnickou školou v minulých letech už investovalo 15 milionů korun.

Místostarosta Petr Hladík z KDU-ČSL mluví o využití brownfiledu, který je v současné době volný. „Bude potřeba do něj investovat mnoho set milionů korun. Nedomnívám se, že bychom byli schopni postavit bazén levněji, než v současné době. Nicméně stále věřím, že synergie plaveckého bazénu a sportovní haly je smysluplná a věřím, že se tím podaří snížit i provozní náklady.“

V areálu by kromě bazénu a sportovní haly měly vzniknout byty, prostory pro komerční využití, park a další parkovací plochy.

Spustit audio

Související