Pivo místo vody. Lehké a osvěžující berliner weisse se dřív pilo na žízeň, dnes ho vyrábí už jen v malém pivovaru Schneeeule

Šampaňské severu – tak se přezdívalo kdysi nejtypičtějšímu berlínskému pivu nazývanému berliner weisse. Berlínské bílé však postupně vytlačil stále oblíbenější ležák, až téměř úplně vymizelo. V německé metropoli ho teď vzkřísil jeden malý řemeslný pivovar. Filip Nerad se za historií a současností tohoto unikátního pivního stylu do Berlína vypravil.

Andreas nám nalil jejich klasické berliner weisse nazvané Marlene do velkého poháru se širokou hlavou, ve kterém se pivo s pěnou krásně rozlilo. A už po čichu je cítit lehká kyselost, která je typická pro tenhle pivní styl.

Chuť divokých kvasinek

Zároveň tam můžete najít jemnou ovocnou chuť. Tu mají na svědomí divoké kvasinky, které tohle pivo obsahuje. Čím je starší, tím je chuť výraznější,“ popisuje mi Andreas Martin, spolumajitel berlínského pivovaru Schneeeule, který se specializuje na styl berliner weisse.

Čtěte také

Přídomek bílé dostal podle hodně světlé barvy tohoto svrchně kvašeného lehkého piva. V devatenáctém století ho v německém hlavním městě dělalo přes sto pivovarů. Po druhé světové válce už jich zbylo jen šest a poslední z nich zavřel na konci minulého století.

Pak tento styl přežíval už jen v podobě mixů s ovocnou limonádou. Andreas se svou manželkou a sládkovou Ulrikou začali oživovat zašlou slávu tohoto tradičního piva v roce 2016.

Kyselé pivo na žízeň

V Berlíně se odjakživa dělalo nakyslé, velmi lehké pivo, které se pilo místo vody, protože vodě se ve starších dobách nedalo příliš věřit. A touhle náhražkou za ni bylo v Berlíně místní kyselé pivo,“ vysvětluje Andreas.

Nalil nám berliner weisse z roku 2017 a chuťově je to skoro úplně jiné pivo než to čerstvé, které jsme pili před chvilkou: „Je mnohem sušší, má až vinný charakter a vyšší říz,“ dodává zavalitý pivovarník s dlouhým plnovousem, se kterým jsem se sešel v pivovarské hospůdce ve čtvrti Wedding.

Pivo skvělé jako Marlene Dietrichová

Stěny nad výčepem zdobí staré sklenice a lahve od zaniklých výrobců tohoto specifického piva. Z obrazů na jeho vyznavače shlíží slavná herečka Marlene Dietrichová nebo bývalý americký prezident John F. Kennnedy, kteří jsou neodmyslitelně spjatí s Berlínem a pivovar Schneeeule po nich pojmenoval své kyselé speciály.

Andreas Martin, spolumajitel berlínského pivovaru Schneeeule, který se specializuje na styl berliner weisse

Na chuť jim přišla i dlouholetá zákaznice a dnes výčepní Ster. „Je to nejlepší pivo, jaké jsem v Berlíně pila. Je lehké, osvěžující, nemá moc alkoholu. Pro mě je to nejlepší osvěžení,“ přiznává se.

A proč se mu přezdívalo šampaňské severu? Podle Andrease na to není jednoznačná odpověď. „Jestli se mu tak říkalo už původně, to se nedá doložit, ale je to hezká přezdívka. Se šampaňským má nicméně něco společného. Zralá piva jsou vždy díky oxidu uhličitému jemně pěnivá, a čím jsou starší, tím jsou sušší a pěnivější,“ nachází jeden ze vzkřísitelů kdysi populárního berlínského piva paralely mezi ním a šumivým vínem z Francie.

autoři: Filip Nerad , | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související