Pivovar v Libni? Lidé o něm neví. Pozvánka do zapomenuté industriální stavby, kde bude divadlo

28. červen 2023

Haly, tančírna a obrovské prostory pod zemí. To je Zámecký pivovar v Libni. Divadelní studio ALTA ho otvírá pro veřejnost a rekonstruuje podle návrhu ateliéru 22:22 architekti. Přímo v pivovaru jsme si povídali nejen o něm, ale i o bílé stodole a o andělích.

Martin Votřel a Tereza Bláhová

Snažíme se nic neměnit, jak z venku tak zevnitř. Pouze je doplňujeme novými prvky, které jsou odlišné, říká architekt Martin Votřel ze studia 22:22 architekti o plánované rekonstrukci. Až bude hotovo, bude staré zdivo kontrastovat s lesklým nerezovým plechem. Proč je pro architekty důležité v Libni nebourat? Objekt má i méně cenné části, kde by to nejspíš šlo. A co na to památková ochrana? Nezapomněli jsme také pozvat posluchače do pivovaru na program studia ALTA.

Mluvili jsme ovšem i o dalších projektech studia 22:22 architekti, například o stodole pro 21. století. Je to návrh rekreačního domu, stavět se ovšem bude ze stavebního systému, který se používá na stavbu továrních hal. Také jsme si popovídali o životě v kontejneru a o tom, proč se studio jmenuje 22:22. Je to číslo, které otvírá vstup do „jemnohmotého světa.“ Je to ezo? Trochu ano. Více v novém Bourání.

Poslechněte si Bourání, které je tentokrát hodně o nebourání. O citlivé rekonstrukci pivovaru i o novostavbách se studiem 22:22 architekti.

Spustit audio