Plánovaná výstavba nového bydlení v Kojetíně se komplikuje. Co vadí lidem ze sousední ulice?

11. duben 2024 12:33

Samospráva Kojetína na Přerovsku chce v lokalitě Obora připravit parcely pro výstavbu více než dvaceti rodinných domů. Plány města ale zkomplikovalo rozhodnutí olomouckého krajského úřadu. Postavil se na stranu obyvatel sousední Stružní ulice, kteří nesouhlasí mimo jiné s tím, aby stavební technika využívala cestu kolem jejich domů a částečně přes jejich pozemky.

„Toto je náš pozemek. My jsme asi ti, kteří budou ten problematický element, protože s tím nesouhlasíme. A odprodat nic nechceme,“ uvádí Ondřej Staněk, který bydlí v rodinném domku ve Stružní ulici a stejně jako Hana Dvouletá podepsal petici proti tomu, aby přes jeho pozemek jezdila nákladní auta na stavbu nové čtvrti.

Ondřej Staněk, který bydlí v rodinném domku ve Stružní ulici

„Rozvoji města fandím, proti tomu nikdo nic nemá. Já fandím všem, kdo do chce bydlet, ale tady prostě si nedovedu představit, že to bude jezdit 80 aut denně. Minimálně. Navíc přes soukromí pozemek,“ uvádí Dvouletá.

Na úzké cestě se dvě auta nevyhnou, tvrdí další obyvatel Stružní ulice Jan Černý. Je příliš úzká a nemá parametry pro obslužnou komunikaci. Krajský úřad mu dal zapravdu a zrušil povolení pro její využívání ke stavbě nové čtvrti.

„Projektová dokumentace nebyla zpracována v souladu s normami, technickými požadavky na pozemní komunikaci apod. To znamená, že je za nás nutné celou projektovou dokumentaci nebo její většinu uvést do souladu s technickými předpisy a nezávadný normami,“ vysvětluje František Pěruška z odboru dopravy.

Starosta: Chyby v projektu nebyly. Co na to opozice?

Do přípravy na vybudování čtvrti město Kojetín dosud investovalo zhruba osm milionů korun. „Komplikace to pro nás pochopitelně, projekt se prodraží a protáhne. Není to ale tak, že je u ledu. Dále na něm pracujeme a řešení bezpochyby nalezneme,“ věří nezávislý starosta Leoš Ptáček a reaguje na Pěrušku: „Žádné chyby v projektu nebyly.“

Opoziční zastupitel Jaroslav Minařík volený za KDU-ČSL si to ale nemyslí. „Pan starosta, který vlastní velkou stavební firmu, by měl vědět, že než se začne stavět a plánovat, musí mít příjezd na stavbu vyřešen. Já se místním obyvatelům ani nedivím, že do toho projektu tzv. hodili vidle. Já to vidím tak, že je to megalomanský projekt a že je to dost nedomyšlené,“ zmiňuje Minařík.

Město teď hledá další varianty jak pro Oboru získat novou příjezdovou cestu. Jednou z nich je i přes pozemky olomouckého arcibiskupství. Starosta chce vyjednávat o jejich prodeji.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související