Plánovaný obchvat Nové Bystřice část obyvatel chce, část odmítá. Rozhodne zřejmě referendum

25. leden 2024 15:28

Dva nové mosty v neporušené krajině České Kanady. Ale také klid a bezpečí v centru Nové Bystřice. Plánovaný obchvat města má svá pro a proti. Ve středu o nich diskutovali lidé z Novobystřicka s projektanty i vedením města a Jihočeského kraje.

„Když se chci vyspat, tak musím mít špunty do uší,“ popisovala na jednání paní Cunderová, která bydlí v centru Nové Bystřice. Denně tudy projede asi tisíc kamionů.

Obyvatelé žijící v centru města by obchvat uvítali. Nová silnice má vést nad rybníkem Ovčárna a nad údolím Dračice. I tam ale žijí lidé. „Kudy tam budeme chodit? Mně tam chodí malé děti ze školy a školky,“ argumentovala jedna z místních.

V kulturním domě se sešly přibližně dvě stovky zastánců i odpůrců obchvatu Nové Bystřice, s nimiž se setkali zástupci kraje a města. „Já opravdu chápu obě strany a argumenty ani jedné nezlehčuji. I proto jsme se ve vedení města dohodli, že pokud bude třeba definitivně rozhodnout, a to třeba bude, měli by rozhodnout občané města, a to nejlépe formou místního referenda,“ uvedl starosta Jiří Zimola.

Ať se občané v referendu vyjádří pro obchvat, nebo proti obchvatu, Jihočeský kraj to vezme na vědomí. „Pokud zástupci města v kterékoli fázi projektové přípravy řeknou, že nemají zájem pokračovat ve stavbě obchvatu, tak Jihočeský kraj požaduje minimálně rozhodnutí zastupitelstva. Pak zastavuje veškeré přípravné práce, protože měst a obcí, které obchvat chtějí, je opravdu dost a máme kam peníze dávat,“ potvrdila Andrea Tetourová, vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství.

O dalším postupu a případném vypsání referenda o obchvatu Nové Bystřice budou ještě jednat zastupitelé.

Spustit audio

Související