Plánovaný poldr u Chrudimi nebude. Město chce najít jiné řešení

18. listopad 2021 10:43

V Chrudimi znovu oživili plán na stavbu protipovodňové ochrany. Radnice začala už po záplavách v roce 2006, které zasáhly část města, uvažovat o poldru. Ale tenhle plán zůstane v šuplíku a poldr vlastně poldrem nebude. Jakou pojistku před velkou vodou Chrudim chystá?

Poldr měl chránit část města ve směru na Topol. Stojí tam sídliště Na Šancích, které částečně skončilo pod vodou v roce 2006 a to samé se opakovalo ještě v roce 2015. A proto radnice několik let chystala stavbu poldru, tedy ochranné hráze, která by vodu dokázala zadržet.

Čtěte také

Přípravy provázela řada komplikací, jako třeba neshody s vlastníky pozemků, nutná přeložka vysokého napětí a nakonec nesouhlas krajského úřadu, kterému vadil příliš citelný zásah do krajiny a doporučil prověřit jinou variantu.

Nebude to jedna vysoká hráz, ale celá soustava drobnějších a méně nápadných úprav. Na polích u Chrudimi by tak mělo vzniknout několik menších poldrů, rybníčků a vsakovacích luk. Všechno dohromady by pak podle radnice připomínalo spíš park než protipovodňovou stavbu. A také by tohle místo mohlo sloužit i jako park, pokud se tedy zrovna na město nepožene velká voda.

Radnice si teď nechá zpracovat podklady, aby mohla požádat o povolení stavby. Stojí tak vlastně zase na začátku. A druhá věc jsou peníze. Starosta Chrudimi František Pilný (ANO) odhaduje náklady asi na padesát milionů korun. Chrudim se tak bude na stavbu snažit získat nějakou dotaci.

Spustit audio

Související