Plechovky, láhve, vlhčené ubrousky. Nejen to sbírají strážci Národního parku Šumava po turistech

12. září 2019 11:30

Skončily prázdniny a s nimi i hlavní turistická sezona. Neznamená to ale, že by například na Šumavu nemířili návštěvníci. A i když je jich přece jen o něco méně, pohozené odpadky z přírody nemizí. Své o tom ví strážci národního parku, kteří je pravidelně uklízejí. Nejčastěji je nutné sebrat obaly od jídla a pití. Už ale od silnice odklízeli i přímotopy nebo kancelářskou židli.

Strážci národního parku odpadky pilně uklízí, ale pokud nějaký odpad nenajdou nebo ho někam zanese vítr, je možné, že tam zůstane na mnoho let. „Jeden ze špatných zvyků turistů je také zanechávání odpadků u mobilních toalet. Pokud se neodveze hned, najde to zvěř, sáček z odpadky roztrhá a udělá ještě větší nepořádek,“ říká Štěpánka Vojtěchová, strážkyně parku.

P1070241.jpg

Co tedy dělat s odpadky? „Nejlepší je si odpad po celou dobu pobytu střádat a pak je mimo park nebo dokonce až doma zlikvidovat. Co jste si s sebou přinesli, přece dokážete i odnést. Navíc už je to lehčí, když je to jen obal od něčeho, co jste snědli nebo vypili,“ doplňuje její kolega Jan Schafhauser.

Pohozené odpadky z přírody nemizí

Lidé si často stěžují, že v parku nejsou koše, a to ani na frekventovaných místech, jako je třeba Prášilské jezero. Ale je třeba si uvědomit, že kdyby tam byly, musel by někdo pravidelně objíždět dotčená místa a koše vysypávat. „Odpadkové koše v Národním parku Šumava nikdy nebudou. Divoká zvěř by si to našla a roztahávala by odpadky všude po lese. Odpadkové koše do národního parku prostě nepatří,“ uzavírá mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

autoři: Jitka Englová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio