Plesová sezóna v písničkách. Rychlá návštěva bálu mysliveckého, maškarního, královského i dřevorubců

22. leden 2023

Ať už jste vášnivými příznivci tance a zábavy, nebo nikoliv, jistě víte, že v plném proudu je již plesová sezóna, kterou si lze letos vychutnat na rozdíl od minulých let v plné míře, bez omezení. A tuto radost z plesání doprovodíme tematickou půlhodinkou.

Podle dřívějších zvyklostí měla plesová sezóna začínat po Třech králích, tedy po 6. lednu, po uplynutí vánočního času a ukončila ji po masopustním finále Popeleční středa čili začátek postního období. Masopust je však pohyblivý svátek, z čehož vyplývalo, že plesová sezóna byla nestejně dlouhá.

Letos Popeleční středa připadá na 22. února, což značí, že plesová sezóna má před sebou ještě měsíc. Bohužel, tento řád už není příliš dodržovaný a často se konají plesy rovněž v pokročilém postním období.

Přesto pojem plesová sezóna samozřejmě nevymizel a toto údobí učinil tématem své písničky známý moderátor, herec, ale také zpěvák, kytarista a hráč na klávesové nástroje, dlouholetý člen skupiny Hamleti Aleš Háma. V roce 2011 natočil sólové album složené ze svých autorských písniček a dal mu název právě podle písničky Plesová sezóna.

Pod Světly ramp můžete v písničkách jít na bál s Rangers nebo Nezmary, avšak také navštívit myslivecký ples s Banjo Bandem Ivana Mládka a dotknout se nálady maškarních plesů s Jaroslavem Uhlířem a Zdeňkem Svěrákem. A také si budete moci v rytmu twistu zatancovat na bále dřevorubců s kanadským orchestrem Ronna Metcalfeho i vejít do pohádkového světa královského plesu s hudbou Karla Svobody z filmu Tři oříšky pro Popelku.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související