Pletichy, korzety a valčíky. Císařovna Sissi je pohádka o Popelce i habsburská odpověď na Korunu

13. říjen 2022

Aleš, Vítek a Tomáš se pokouší předstírat, že úterý ráno je čtvrtek večer. Ale ani brzká předtáčka Čelisti – toho času reprezentující na rozhlasovém festivalu v Olomouci – nezastavila a s Tondovou pomocí se pokusily vypěstovat na pavoučí farmě mouchu zlodějku. Tomáš usedl k habsburskému stolu a zakusil, jaké to je být Sissi (boy). Šestidílná série Císařovna začíná jako remake Popelky, ale u vídeňského dvora pohádka rychle končí.

„Dostali jsme se na shortlist soutěže o nejlepší českej podcast, nevim, jak se to stalo,“ shrnuje úvodem Vítek důvody předtáčky. Ještě než budou Čelisti cvakat na soutěži Prix Bohemia Radio v Olomouci, vydávají se ze studia – vyzbrojeni análními korálky v ústech – do hlubin dánských vod i manýr předminulého století.

Tomáš se vrátil z rekonvalescenčního pobytu na vídeňském zámku Schönbrunn, kde spolu s císařovnou Alžbětou raději poslouchal divoká klavírní sóla Ference Futuristy Liszta na dekadentních večírcích než uondané valčíky Johanna Strausse. „Je cítit, že je to jakási odpověď na seriál Koruna,“ popisuje Tomáš minisérii, která ukazuje, jak se z „Popelky“ Alžběty bavorské stává císařovna vídeňského dvora a oběť místních pletich.

Ale málo kyslíku bylo i bez korzetů. „Je to trošku jinak pojatý než všechny ty true crimy, který tady běžně hodnotíme,“ připomíná Aleš na adresu snímku Do hloubky: Případ vraždy v ponorce. „Možná tomu chybí nějaká bazální chytlavost, ale o to zrůdnější portrét tohohle (jen zdánlivě neškodnýho) dánskýho podivína a excentrika z toho vystoupí.“ A upozorňuje na závěrečnou scénu, která patří k vůbec nejděsivějším momentům celé letošní sezóny.

„Ten dokument není nijak hezkej, jeho hodnota je v tom, že se povedlo zachytit člověka, který se připravuje ke zrůdnému činu,“ dodává Vítek. „Je to absolutní magor,“ shrnuje Aleš kvality dánského vynálezce a vraha Petera Madsena, ale zároveň mluví trochu i o sobě.

Bude mít Aleš svou osobní asparamancerku, nebo se naučí věštit z chřestu sám? Touží Vítek po koupeli v krematoriu? Parkuje Tomák v noci vždycky o patro výš? Jak velké pavučiny usnovali Aleš s Tondou coby Websterovi ve filmu? A do jakého nezralého ovoce kously Čelisti při sledování vítězného snímku Berlinale Alcarràs o lidech, kteří pěstují broskve? Neměla hrát Císařovnu Sissi raději Heidi Janků? Jak pokřivené zrcadlo nastavil Británii Danny Boyle v seriálu o Sex Pistols? A mlátí do klavíru víc Ferenc Liszt, nebo Filip Topol? Nandejte si misku kočičího žrádla a pusťte si k tomu Čelisti.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka