Plně bezbariérovou posilovnu mohou zdravotně postižení navštěvovat v Českých Budějovicích

23. říjen 2023

Před třiceti lety založil Jiří Smékal v Českých Budějovicích 1. Centrum zdravotně postižených jižních Čech. Na Vltavském nábřeží nejprve vznikla speciální bezbariérová hala, které sám zakladatel říká „bouda“.

„Tady nebylo vůbec nic, jen kontaminovaná půda. Tehdy jsem se domluvil, že se tu pokusím vybudovat bezbariérové sportovní zázemí. Začalo to malou skupinkou nevidomých dětí, postupně jsem potkával lidi s různým zdravotním postižením a přibývali další,“ vzpomíná Jiří Smékal.

První budova podle něj byla skutečně dřevěná bouda. „Hlavním důvodem bylo, abychom měli bezbariérové sociální zařízení, to bylo zásadní. A krok za krokem už jsem viděl tu vizi vybudovat velký sportovní stánek. Dneska je tu plně bezbariérová hala o 600 metrech čtverečních s různými posilovacími stroji,“ popisuje.

Centrum nenavštěvují jen zdravotně postižení, ale chodí sem i lidé bez handicapu. „Nejsme žádná uzavřená skupina, míchá se to. Ta integrace, kterou jsem od začátku chtěl, velmi dobře funguje,“ dodává Jiří Smékal.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související