Plzeňské dopravní podniky pořádají noční prohlídky tramvajového depa

29. listopad 2018 14:01

Tramvajová vozovna v Plzni na Slovanech připomíná spíš muzeum než moderní depo. Nejstarší budovy tu stojí už od roku 1943 a je to na nich poznat. Nové a důstojné zázemí tu bude snad do čtyř let. Zatím můžete, ono v uvozovkách, tramvajové muzeum navštívit třeba během netradičních nočních prohlídek.

„Vozy rozhodně nejsou dělané na to, aby stály na mrazu, na povětrnostních podmínkách bez zastřešení. Bohužel máme řádově dvě třetiny provozních vozů mimo remizovací halu. To je ten největší problém. Proto jsme tady také v noci, aby návštěvníci viděli, kolik vozů musí skutečně stát venku, protože se dovnitř nevejdou,“ uvedl technik dopravních podniků Jiří Trnka.

Stará vozovna z roku 1943 má ale problémů daleko víc. Třeba podloží, které bylo dimenzované na podstatně lehčí tramvaje, vyprávěl skupince asi osmi nadšenců Jiří Trnka, který se z technika proměnil na nočního průvodce. „Když se dnes podíváte pod vozy, tak kde jsou profily do písmene T a L, to jsou původní vzpěry. Kde jsou kulaté, ty tam byly staticky dopočítané, aby koleje vůbec současné tramvaje unesly. Koleje se totiž prohýbaly a nebylo bezpečné na ně vjíždět,“ vysvětlil Jiří Trnka.

Zastaralé a nevyhovující jsou i dílny, kde se opravují součásti tramvají. Většina strojů je stará několik desítek let a chybí i místo na náhradní díly. Některé tak skončí venku před dílnou. I to se po rekonstrukci změní.

Vznikne nejen nové zázemí, ale také všechny tramvaje budou moct parkovat uvnitř depa

„Dojde ke komplexní proměně celého areálu. Musíme odstranit hlukovou zátěž, která je teď stávající. Předělá se kolejiště, postaví se nové baráky včetně zákrytu kolejiště tak, aby byly ochráněné budovy pro bydlení, které jsou v těsné blízkosti. Proběhne výstavba administrativního centra, nových hal, ve kterých bude kompletní zázemí,“ vysvětlil vedoucí projektu Pavel Ondovčák.

Nové depo se začne stavět v roce 2020 a poskytne přístřeší pro všechny tramvaje. „Hotovo by mělo být v roce 2022 s tím, že do plného provozu bude vozovna uvedena někdy na jaře v roce 2023,“ uzavřel Pavel Ondovčák.

Noční prohlídka tramvajového depa zlákala spíš mladší zájemce. Někteří přišli zavzpomínat, jiní obdivovat historické i moderní tramvaje. Další noční prohlídka je dnes. Nové termíny pro velký zájem vypíše PMDP příští rok začátkem ledna.

autoři: Jan Markup , jik
Spustit audio

Nejnovější zprávy