Po 97 letech jel znovu historický vlak s TGM do Stochova. Zájemci si mohli prohlédnout i Masarykův salonek

12. srpen 2018 07:44

Letos si připomínáme sté výročí vzniku Československa. České dráhy při této příležitosti během roku vypravují několik historických jízd, které zachycují významné momenty ze života prvního československého prezidenta.

Tomáš Garrigue Masaryk jel 11. srpna roku 1921 poprvé na svůj letní pobyt na zámek v Lánech. Na památku této události byl v sobotu v muzeu a na zámku v Lánech připravený program, na který se mohli zájemci vydat historickým vlakem stejnou cestou, jako před 97 lety Masaryk. 

20180811_101159.jpg

Cesta vlaku, v čele s motorovou lokomotivou zvanou Bardotka, příjemně ubíhala. Ve vlaku jely celé rodiny, které si tím chtěly připomenout některé kapitoly z české historie.

Masarykův salonek na nádraží ve Stochově

Ve Stochově byla připravená i rekonstrukce uvítání prezidenta Masaryka a cestující si mohli prohlédnout na nádraží prezidentský salonek. „ V této čekárně bylo zřízeno vše, co pan prezident potřeboval na svých cestách. Měl tu i pracovní stůl, aby mohl vyřizovat potřebné dokumenty. Nábytek byl designový z 30. let, který byl opravený v 90 letech,“ říká Jakub Goliáš, ředitel Regionálního obchodního centra Českých drah pro Prahu a Středočeský kraj.

20180811_103521.jpg

„V průběhu roku nás čekají v rámci republikového jubilea také další historické jízdy. Ve svátek 28. října pojede z Prahy přes Křivoklát do Lužné parní vlak, který připomene vznik samostatné republiky přesně před sto lety, a těsně před Vánoci vypravíme z Rakouska přes České Budějovice a Tábor do Prahy speciální vlak u příležitosti stého výročí návratu T. G. Masaryka z exilu,“ dodal Goliáš.

 Detaily k těmto jízdám jsou k dispozici na webu www.cd.cz/100.

Spustit audio