Po demolici mostu u Řehořova museli turisté přeznačit i pěší trasu. Zelená značka vedla přes zbouraný nadjezd nad dálnicí

1. duben 2024 11:00

Jen výjimečně teď vyráží značkaři Klubu českých turistů obnovovat trasy. Čekají na větší rozpuk jara. Čekat ale nemohli u Řehořova na Jihlavsku. Minulý víkend totiž demoliční bagry zbouraly most nad dálnicí. A právě přes ten vedla zelená turistická značka.

Josef Fiala s manželkou Alenou a vnučkou Alicí proto urychleně vyrazili namalovat novou trasu a vymazat staré značky. „Na betonových sloupech se to zatře, na stromech taky, a když je přitlučená plechová, tak ta se oddělá,“ vysvětluje Alena Fialová. „Kdyby zanikla bez náhrady, byl by to ne zrovna radostný pocit, i proto, že jsme tu trasu tady před dvaceti lety značkovali jako první,“ popisuje svoje pocity Josef Fiala.

Turisté musí vyměnit i cedule na turistických informačních místech. „Tady byl Řehořov tři a půl a teď jsou to čtyři,“ upravuje značení Josef Fiala.

Běžně značkaři do terénu vyrážejí až později, kdy příroda začne pučet, tedy v květnu nebo červnu. Jen letos značkaři na Vysočině projdou a obnoví tisíc kilometrů stávajících turistických tras.

autor: Daniel Zach
Spustit audio

Související