Po střetu vlaku s nákladním autem na Karvinsku je jeden mrtvý a 20 zraněných

24. leden 2024 08:58, aktualizováno

Při dnešní srážce vlaku a nákladního vozidla u Dolní Lutyně na Karvinsku zemřel strojvedoucí. Záchranáři ošetřili 20 zraněných. Trať bude uzavřena do soboty. Vyplývá to z informací policie, hasičů a Českých drah (ČD).

Nehoda se podle mluvčího drážní inspekce Martina Drápala stala na zabezpečeném železničním přejezdu na trati mezi Dětmarovicemi a Bohumínem. Při střetu vlaku InterCity 546 Ostravan s nákladním autem zemřel strojvedoucí a 20 lidí utrpělo zranění. Ve vlaku bylo přes 60 cestujících.

„Můžeme potvrdit zhruba do dvou desítek zraněných osob,“ uvedl ráno pro Český rozhlas mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl. „Na místě zasahují posádky zdravotnické záchranné služby, včetně velkokapacitního automobilu pro případ mimořádné události a hromadných neštěstí,“ doplnil. Na místě také přistál záchranářský vrtulník.

V nemocnicích skončilo 18 zraněných ve věkovém rozpětí 17 až 65 let. Podle Humpla utrpěli vesměs lehčí a středně těžká poranění, a to hrudníků, hlav, končetin a páteře. Transportováni byli do nemocnic v Karviné, Havířově, Bohumíně, a taky do Městské a Fakultní nemocnice Ostrava.

Kromě policie, záchranářů a hasičů jsou na místě i krizoví interventi. Pro zbylé cestující byl vypraven speciální autobus.

Drážní inspekce vyčíslila škody na 37 milionů korun. „Škoda na lokomotivě a vlaku byla odhadnuta na 30 milionů korun. Škoda na infrastruktuře byla vyčíslena na sedm milionů,“ vypočítal mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Provoz na koridoru je zastaven. Mluvčí hasičů Kamila Langerová uvedla, že na místo míří speciální tank Správy železnic z Přerova. Obnovení provozu na koridoru po jedné koleji má být v sobotu. Zprovoznění druhé koleje předpokládá Správa železnic do 14 dnů.

Dálkové vlaky jezdí odklonem přes Havířov, vyhnou se Bohumínu a Karviné. Mezi Bohumínem a Karvinou je zavedena náhradní autobusová doprava.

Bezproblémový přejezd

Železniční přejezd doteď v Dolní Lutyni vnímali jako dobře zabezpečený a bezproblémový. Českému rozhlasu to řekl starosta obce Pavel Buzek (STAN). Dříve se na přejezdu dříve žádná nehoda nestala.

„Je tam mírná zatáčka a vlaky tam jezdí rychle. Přejezd využívají cyklisté, zemědělci, zaměstnanci. Přejezd je ale mimo obec a České dráhy ho v minulých letech nějak upravovaly, takže zabezpečení měl. Doposud to nebyl problémový přejezd,“ dodal starosta.

Kamion, který se s rychlíkem střetl, převážel nadměrný náklad. Policisté v tuto chvíli prověřují, jestli měl řidič kamion potřebná povolení.

autor: tif | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio