Po třech letech přivítají lidé v Hradci Králové příchod nového roku společně čočkovkou i ohňostrojem

1. leden 2023 08:20

Řada obcí a měst v Královéhradeckém kraji se po covidových vlnách vrací k tradičním novoročním oslavám. Naopak některé radnice od organizovaných oslav upouštějí. Ohňostroj ale na Silvestra a na Nový rok prozáří oblohy v některých městech Královéhradeckého kraje. 

Čtěte také

„Od 16 do 18 hodin budeme promítat na velkoplošné projekci sestřih nejdůležitějších událostí uplynulého roku ve městě, tedy velké festivaly nebo předávání výročních cen,“ popisuje program novoročních oslav v neděli na hradeckém Velkém náměstí ředitel Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti Miroslav Franc.

Na místě budou také stánky s občerstvením. „Radní budou rozdávat čočkovou polévku a punč. Před 18. hodinou promluví primátorka, zazvoní zvon Augustin z Bílé věže a pak bude následovat zhruba desetiminutový ohňostroj.

Řidiči tak musejí počítat s tím, že krátce před a krátce po ohňostroji nebude možné na Velké náměstí zajet autem.

Čtěte také

V budoucnu město plánuje z bezpečnostních důvodů zasíťovat Bílou věž, odkud se teď bude ohňostroj odpalovat. Podle Miroslava France je tak nejisté řešení ohňostrojů v příštích letech.

Na Nový rok budou moci lidé přijít sledovat ohňostroj také na Masarykovo náměstí v Náchodě.

„Tradiční ohňostroj se v Náchodě uskuteční po dvouleté pauze, kdy nebylo možné tyto větší akce z důvodu omezení pořádat. Jsme rádi, že se opět můžeme vrátit k tradici, která je především příležitostí pro setkání lidí a možnosti popřát si vše nejlepší do nového roku, míní mluvčí náchodské radnice Nina Adlof.

Čtěte také

Už na Silvestra zazářil ohňostroj například v Týništi nad Orlicí, o den později pak v Kostelci nad Orlicí. Naproti tomu v Trutnově letos od novoročních oslav upustili. Napřesrok by se oslavy měly vrátit, pravděpodobně ale v jiné podobě než je ohňostroj.

„Znamená to pro nás úsporu 200 tisíc korun. Za zrušením ohňostroje však nejsou pouze finanční náklady, ale i technické a bezpečnostní důvody. Pro konec příštího roku vymyslíme způsob, jak jej oslavit a přivítat také ten nový, vysvětluje mluvčí trutnovské radnice Michaela Dědková.

V Jičíně a v Rychnově nad Kněžnou vedení radnic tradičně žádné oslavy neorganizují. Na poslední chvíli pak ohňostroj po stížnostech obyvatel zrušila Dobruška.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související