Po Vánocích jsou ve městě přeplněné odpadní nádoby, Čistá Plzeň některé z nich zamkla

4. leden 2024 16:34

Užili jsme si volné dny, dárky, spoustu dobrého jídla a pití. Kvůli tomu teď mají svozové firmy víc práce a odpad, který vznikl, musí uklidit.

Víc práce než obvykle mají na začátku roku úklidové a svozové firmy. Tuny odpadků, které zůstaly po vánočních svátcích a po oslavě nového roku, teď musí uklidit. Třeba popeláři z Plzně se musí na některá místa znovu vracet, aby veškerý tříděný odpad odvezli a zlikvidovali.

„Povánoční čas je náročným obdobím, lidé vyhazují hlavně spoustu obalových materiálů, takže nádoby na papír a plast jsou chronicky přeplněné. Tento jev se opakuje každoročně,“ uvádí technický náměstek společnosti Čistá Plzeň Jan Šneberk. „Teď už by se to ale mělo srovnat. Většina papíru a plastu byla uklizena už před Silvestrem. Těsně po Novém roce se uklízí sklo, kterého je velké množství, a douklízí se směsné komunální odpady nižších frekvencí.“

Čistá Plzeň přišla v roce 2024 s novým opatřením – některé nádoby na separovaný odpad zamkla. Konkrétně se jedná o kontejnery na sklo. „Stávalo se nám, že přes polovinu objemu tvořil směsný odpad a my kvůli tomu měli problém s dalším zpracováním materiálu. Proto jsme nádoby uzavřeli tak, aby lidé museli využívat pouze horní vhozy a umisťovali sem opravdu pouze sklo. Učinili jsme tak v lokalitách Roudná, Doubravka a Skvrňany. Nyní je uzamčeno asi 25 nádob. Budeme situaci sledovat, vyhodnocovat a po nějaké době uvidíme, zda se jakost odpadu zlepší. Pokud ne, přistoupíme k uzamčení dalších nádob,“ vysvětluje Jan Šneberk.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio