Počet legálně držených zbraní u nás vzrostl, ale násilná kriminalita klesla, tvrdí Karásek

12. duben 2019

Generální advokátka Soudního dvora Evropské unie Eleanor Sharpstonová doporučila zamítnout žalobu Česka na novou unijní směrnici o zbraních. Přísnější regulace, která také vylučuje z legálního držení poloautomatické zbraně, platí v EU od loňského podzimu. Diskriminuje evropská legislativa majitele zbraní zbytečně, nebo je nutná ke snížení rizika teroristických útoků? Téma Pro a proti Veroniky Sedláčkové.

„Česko by mělo evropské směrnici vyhovět. Nepotřebujeme jiná pravidla než Evropská unie,“ uvedla na Plusu Táňa Bednářová z české pobočky organizace Svět bez válek a násilí.

Věří, že čím víc zbraní ve společnosti, tím je tato rizikovější. „Svědčí o tom i statistiky, které ukazují, že například ve Spojených státech, kde jsou velmi benevolentní,... bylo mezi lety 2004 a 2013 spácháno přes 300 tisíc trestných činů legálně drženými zbraněmi.“

V Česku máme mnohem vážnější problémy, které by se měly řešit, a ne dávat energii do toho, jestli příliš neomezujeme sportovní střelce a lovce. Já jim práva neupírám, ale chci žít ve společnosti, kde se nebudu bát, že každý desátý člověk v tramvaji je ozbrojen.
Táňa Bednářová

Aktivistka věří, že není řešením vyzbrojovat společnost pro vlastní bezpečnost. „Tu mají zajistit státní instituce, ne ozbrojení jednotlivci, kteří jsou rizikem pro společnost a zvyšují nebezpečí... Víme, že člověk není stálý, mění se a i prověrky se dají získat jinak.“

„Souhlasím se sjednocením a stálým zpřísňováním pravidel pro držení legálních zbraní, zvláště v zemi, kde máme tak vysokou spotřebu alkoholu. Nevěřím lidem, kteří legálně drží zbraň, že jsou absolutní abstinenti. A zbrojní průkaz jistě dostanou, protože tento fakt nikdo neuvede,“ upozornila Táňa Bednářová.

Zbraně z jugoslávských válek

„Česká republika ve své žalobě protestuje jen proti některým z omezení, která jsou opravdu nesmyslná, zejména omezení civilních legálních zbraní, které teroristé nepoužívají,“ reagoval na tvrzení oponentky člen představenstva LEX - Sdružení na ochranu práv majitelů zbraní David Karásek.

Ten připomněl, že například zbraně použité při masakrech v Paříži nikdy v legálním civilním držení nebyly. „Pocházely v podstatě z jugoslávských válek, ztratily se z armádních skladů... Ani americké statistiky nezpochybňuji, ale za posledních 12 let u nás počet legálně držených zbraní narostl o 20 %, ale násilná kriminalita klesla o 30 %. Náš systém je nastaven dobře.“

Vy chcete budovat svět bez válek a násilí, založený na důvěře. My držitelé zbraní jsme prověření na bezúhonnost, spolehlivost, zdravotní způsobilost a tak dále... Nenašlo by se v tom vašem světě založeném na důvěře trochu důvěry i pro nás?
David Karásek

Zástupce držitelů zbraní připomněl legální důvody pro jejich držení. „Například sportovní střelba, lov i sebeobrana. Jsou tu také sběratelé, takže legitimních účelů je ve společnosti skutečně hodně.“

„Nový Zéland po teroristickém útoku omezil práva statisíců lidí, kteří nic špatného neudělali, na základě toho, co spáchal jeden zločinec... Nevím jestli bude novozélandská společnost teď bezpečnější, ale rozhodně bude rozdělenější, a o to přesně tomu zločinci šlo,“ konstatoval David Karásek.

autoři: Veronika Sedláčková , oci

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.