Pocity jsou pro spokojenost občanů klíčové, říká iniciátor první celopražské pocitové mapy

21. únor 2022

Červená pro místo, kde se necítím bezpečně. Žlutá barva pro označení místa, kde chybí zeleň. Růžová pro pocit dopravního nebezpečí. Každá barva v pocitové mapě hlavního města Prahy představuje jednu otázku. Magistrát města Prahy v první celopražské pocitové mapě občanům položil takových otázek patnáct. Co to vlastně znamená pocitová mapa a v čem nám mohou naše emoce pomoci při zlepšení života ve městech?

Před Magistrátem hlavního města Prahy se setkávám s Adamem Zábranským, radním pro oblast bydlení, transparentnosti a s ní související participaci, zvoleným za Pirátskou stranu. „Pocitová mapa je dobře využitelná, třeba co se týče bezpečnosti. Městská část na základě policejních statistik zjistí, kde se páchá trestná činnost. Na základě pocitové mapy ale zjistí, kde se lidé necítí dobře.“

Některé městské části pocitovou mapu v minulosti realizovaly. Organizovaly různá setkání, kde mohli lidé píchat špendlíky do mapy a ukázat, kde se cítí bezpečně nebo která část by zasloužila proměnit. Poprvé teď ale vznikla mapa celopražská. I vzhledem k pandemii byla tentokrát zpětná vazba od občanů směrem k městu sbírána ve většině městských částí elektronicky.

Město má podle radního také aplikaci Změňte to, která slouží k velmi konkrétním podnětům od občanů. Jako je například rozbitý chodník, poničená lavička nebo nefunkční lampa veřejného osvětlení. Pocitová mapa neslouží k rychlému vyřešení problému, ale spíše k dlouhodobějšímu plánování a uvažování o městě. Středobodem jsou navíc pocity, a tudíž emoce. Nenabourává to naši osvícenskou představu o vládě rozumu? „Pocity jsou pro lidi klíčové. Nechci chodit po místech, kde se nebudu cítit dobře,“ dodává radní Zábranský.

Pusťte si rozhovor a dozvíte se, k čemu všemu lze tuto mapu použít, jakým evropským městem se magistrát nechal inspirovat nebo co překvapilo samotného Adama Zábranského. 

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka