Pod českokrumlovským zámkem kreslí své postavičky světově proslulý ilustrátor Jindra Čapek

6. červenec 2023 15:29

Knihy s jeho ilustracemi vycházejí po celé Evropě, ale i v Japonsku nebo Izraeli. Jindra Čapek patří ke světové ilustrátorské špičce. V emigraci pracoval v nakladatelství Bohem Press v Curychu, výtvarně doprovodil třeba knihy autora Nekonečného příběhu Michaela Endeho. Po návratu do Česka žije už čtvrtstoletí v Českém Krumlově, kde má přímo pod zámkem ateliér.

„Teď jsem začal dělat knížku se Zdeňkem Svěrákem. Musím tam vytvořit asi dvacet ilustrací, z toho osm velikých, teď zrovna si vymýšlím čerta,“ ukazuje Jindra Čapek a sedá za svůj stůl v ateliéru, kde má i velkou knihovnu. V regálech jsou knihy, které ilustroval.

Na konci května dostal Zlatou stuhu za celoživotní přínos české i světové ilustraci. „Cenu jsem dostal už čtyřikrát, ale tentokrát to bylo za celoživotní dílo, což je takové vyvrcholení. Trochu jsem se lekl, když mi to oznámili. Já mám totiž pořád pocit, že začínám, když dělám novou knihu, jsem zase na začátku. Práce jde samozřejmě dál,“ říká.

Čtěte také

Jindra Čapek se narodil v září 1953 v Českých Budějovicích. Po okupaci v roce 1968 jeho rodina odešla na Západ. Vystudoval v Curychu a v Karlsruhe, drobná plocha knižní ilustrace mu učarovala záhy.

Doma i v zahraničí zkrášlil více než 70 knížek, mimo jiné Tajemství Lenky od německého spisovatele Michaela Endeho. „To jméno zajistilo super prodej knih a hlavně ten titul vyšel už asi ve dvaceti jazycích, třeba i japonsky a hebrejsky,“ připomíná Jindra Čapek.

Ve své tvorbě pracoval s některými osobnostmi píšícími příběhy pro děti. Ilustrace vytvořil mimo jiné pro knihy Pavla Šruta Pohádky brášky králíka, Vladislava Vančury Kubula a Kuba Kubikula, Josefa Krčka Špalíček lidových písní a také Eduarda Petišky Příběhy, na které svítilo slunce. V roce 2020 spatřila světlo světa vinylová deska skupiny Čechomor Radosti života, pro kterou vytvořil přebal právě Jindra Čapek.

V poslední době ho lidé mohou potkávat v českokrumlovských klášterech, kde vznikla galerie, která se zaměřuje na knižní ilustraci.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související