Podcenili jsme psychologické následky pandemie. Výrazně nás to sejmulo, říká lékař bez hranic Šebek

29. prosinec 2020

Máme za sebou bouřlivý pandemický rok. Jak nás změní? „Už nikdy se nevrátíme do života před koronavirem. Všechno se změnilo, asi si nepřestaneme podávat ruku, ale mnoho věcí se teď odehrává v digitální rovině. Budeme se vracet k socializaci, ale už to nikdy nebude jako předtím,“ říká ve velkém rozhovoru všeobecný chirurg a lékař bez hranic Tomáš Šebek.

Šebek zároveň chápe rok 2020 jako zlomové období plné šancí. „Všechno by se to dalo využít jako příležitost. Mohli bychom brát větší ohled na naše zdraví, chovat se zodpovědněji vůči životnímu prostředí,“ vyjmenovává.

Čtěte také

„Nejpodstatnější rozdíl, který bych si přál, aby v populaci zůstal, je znovuobjevený sociální kontakt s nejbližšími, s rodinou nebo třeba na úrovni obce. Abychom si uchovali to, že věci movité jsou pomíjivé, ale vztahy nám jsou oporou. A abychom si tak místo zneužívání antidepresiv byli v komunitách schopni povídat,“ přeje si lékař, který má za sebou šest misí s neziskovou organizací Lékaři bez hranic.

Navíc jsme podle Šebka podcenili vliv pandemie na naši psychiku. „Řada lidí přišla o práci, jiní byli donuceni žít na několika metrech čtverečních s celou rodinou. Zaměřili jsme se na prevenci fyzického zdraví, abychom se nenakazili, ale zapomněli jsme se věnovat zdraví psychickému. Jedno s druhým souvisí,“ upozorňuje.

Jak dlouho se budeme z koronakrize dostávat? Čemu by se Češi a Češky mohli učit od obyvatel zemí třetího světa? Jak krize změní české zdravotnictví? A proč podle Šebka čeští politici nezvládli čelit pandemii? Poslechněte si celý rozhovor s chirurgem Tomášem Šebkem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.