Podílí se celá vesnice. Díky místním už desítky let znovu žije tradice pašijových her v Hořicích na Šumavě

8. leden 2023

Od roku 1816 se tradují pašijové hry v Hořicích na Šumavě. Představení o poslední cestě Ježíše Krista hráli místní více než sto let, vzniklo dokonce i velké dřevěné divadlo. Pak tradici přerušila druhá světová válka, odsun obyvatelstva a nástup komunistického režimu.

Pašijové divadlo na Šumavě znovu ožilo v roce 1993. Od té doby tradici udržuje Společnost pro zachování Hořických pašijových her, jejímž členem je Miroslav Kutlák.

„S myšlenkou na obnovení pašijových her se začalo pohrávat už v roce 1990. Měli jsme štěstí, že v Hořicích byl perfektní kronikář a učitel Václav Šimeček, který za totality sbíral veškeré dokumenty, rekvizity a hlavně fotografie, takže jsme se potom měli na co podívat. Rozhodnutí pak bylo jasné, když jsme viděli, že máme na čem stavět,“ vzpomíná.

V představení nehrají žádní profesionální herci, ale místní obyvatelé a lidé z blízkého okolí. Ti na počátku obnovené tradice třeba také svépomocí ušili kostýmy. „Euforie v celé vesnici byla tak velká, že neznám moc lidí v Hořicích, kteří by se na tom nepodíleli,“ dodává Miroslav Kutlák.

Celý rozhovor s Miroslavem Kutlákem o historii i současnosti Hořických pašijových her si poslechněte v kulturním magazínu Kavárna.

Spustit audio

Související