Podle knihkupců na Mostecku mají děti zájem hlavně o komiksy a fantasy literaturu

2. duben 2024 11:28

2. dubna si připomínáme narození Hanse Christiana Andersena, autora mnoha pohádek a dětských knih. Právě proto je tento den už od roku 1967 Mezinárodním dnem dětské knihy.

Podle prodavačky v knihkupectví je o dětské knihy stále velký zájem: „Děti sem chodí odmalinka tak do těch 12 až 13. Pak musíme chvilku počkat, než s čtením zase začnou,“ konstatuje s úsměvem.

Dětské oddělení městské knihovny v Litvínově na Mostecku pořádá pro děti po celý rok řadu akcí. Malých čtenářů proto podle vedoucího oddělení Vladimíra Krafta rok od roku přibývá.

„Je tam rostoucí tendence – nejde přitom jen o počet registrovaných čtenářů, ale i o počet vypůjčených knih. Klesá zájem o naučnou literaturu, protože děti využívají víc jako zdroj informací internet, ale je mnohem větší zájem o příběhové knihy – každý rok máme zhruba o tisíc výpůjček víc, než tomu bylo v tom roce předchozím,“ shrnul Kraft.

Rostoucí zájem mezi dětskými čtenáři eviduje knihovna také v oblasti elektronických knih. „Nabízíme i elektronické knihy pro děti a do budoucna máme v plánu rozšířit nabídku i o elektronické audioknihy,“ uvedl Vladimír Kraft.

Podle něj se na trhu objevuje čím dál více dětských knih. Jejich kvalita je ale podle vedoucího dětského oddělení městské knihovny v Litvínově velmi rozdílná.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související