Podle lektora etikety Daniela Šmída si může každý zvolit cestu životní slušnosti nebo bezohlednosti

12. duben 2024

Pokud občas tápete v tom,  jestli vše, co děláte, je podle pravidel etikety, pak byste si určitě neměli nechat ujít setkání s naším Pátečním hostem Habaděje. Pozvání Lady Klokočníkové na kávu a rozhovor přijal lektor etikety a odívání, mentor, autor několika knih o gentlemanství a o tom, jak se chovat doma, a také autor podcastu Jemný pán, Daniel Šmíd. 

Daniel Šmíd vystudoval střední hotelovou školu, obor vedení hotelů a gastronomických provozů, a původně se živil jako manažer, obchodní ředitel, potažmo konzultant. Od roku 2012 působí jako lektor a mentor. O korektním chování a oblékání na úrovni vede přednášky, workshopy a semináře. Publikuje do lifestylových časopisů a vystupuje v médiích.

Co vás vedlo k tomu, že jste si řekl, pokusím se dělat svět krásnějším?
Už tou otázkou jste vlastně odpověděla za mne. To byla přesně ona první motivace. Protože, než jsem si dovolil předstoupit před jakékoliv publikum s tématem jak se chovat, tak jsem působil jako poradce ve věcech vkusu v odívání. A to mne dovedlo k tomu, abych v sobě našel onu odvahu, říci i ostatním, ano tohle mi pomáhalo v mé profesi nebo to fungovalo v naší rodině.

Pohybujeme se na určitém základě, poděkování, podání ruky, žádost, omluva. Ale i etiketa se vyvíjí, jinak by neměla smysl.
Daniel Šmíd, lektor etikety, autor podcastu Jemný pán

Když hledáme inspiraci, jak se chovat ve společnosti, nacházíme ji ve vašich knihách. Kde ji hledáte vy?
Já ji zase hledám u vás. Koukám po lidech, žiji s lidmi, přednáším ve firmách, tedy oněch interakcí člověka k člověku je nepřeberné množství. A na základě toho, jaký u toho mám pocit, vznikají mé inspirace. Řeknu si například, teď z jednání těchto dvou lidí nemám úplně dobrý pocit, a zajímalo by mne, jestli jsem jen jediný.

Čtěte také

Doznávají pravidla etikety změn? Bylo to jiné před lety a je to jiné dnes?
Pochopitelně. Jinak by etiketa v podstatě neměla smysl. Pokud bychom říkali, že se máme chovat podle norem, které byly platné před 100 lety, tak byste asi oponovali, že takto svět nefunguje. Na druhou stranu jsou samozřejmě zásady i mnohem starší, které jsou stále platné a je dobré se jich držet. Poděkování, podání ruky, žádost, omluva.

To znamená, že se pohybujeme na určitém základě, ale etiketa se vyvíjí. I v souvislosti s informačními technologiemi. S tím, jaké moderní komunikační nástroje používáme.

Může si každý vypěstovat svůj životní styl?
Myslím si, že je to otázka rozhodnutí každého jednotlivce, každé ženy či muže. Jestli si ve svém životě zvolí cestu slušnosti, nebo tu, která bude méně ohleduplná či dokonce bezohledná. Jsem si jistý, že mnoho vlivů na nás působí i z vnějších stran, ale zároveň, že naše rozhodnutí často dokáže i tyto vnější vlivy potlačit.

Daniel Šmíd hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně

Je to naše rozhodnutí, jestli chceme směřovat k jemnějšímu a empatičtějšímu způsobu chování. Abych cítil a vnímal, co se kolem mne děje, abych nikomu vědomě neubližoval. Nebo se také třeba podívat i na to, zda čirou náhodou neubližuji někomu i nevědomě.

Máte podcast Jemný pán. Proč zrovna takový název?
Vycházel jsem z toho, že tento podcast je o nějakém životním nastavení a stylu. O tom, jak působíme na své okolí. A můžeme to nastavit pro člověka, kterému lze říkat gentleman. Když jsem se tohle cizí slovo snažil přeložit co češtiny, tak mi přišel na mysl překlad jemný pán.

Gentleman má být empatický, taktní, dokázat projevit úctu a respekt. Ale na druhou stranu, nesmí tolerovat špatné věci.
Daniel Šmíd, lektor etikety, autor podcastu Jemný pán

To je muž, který má mírně jemnější nastavení vnímání vůči sobě samému i vůči okolí. Jemněji vnímá pocity své i svých rodinných příslušníků, zákazníků, klientů a tak dále. Ovšem spojení jemný pán neznamená, dámy prominou, zženštilý. Je to muž, který je schopen z přílišné tvrdosti, která je od něj v současnosti často ve společnosti vyžadována, sestoupit do jemnosti. Můžeme být jemnější.

Mám to štěstí, že kolem mne se vyskytuje opravdu mnoho takových mužů. Na první pohled je nepoznáte, jsou to často muži, kteří za svým zevnějškem jemnost skrývají, ale jsou mezi námi. A když mohou svou jemnost projevit na veřejnosti, tak to udělají.

Čtěte také

Co vše se tedy dá ukrýt pod slovo gentleman?
V prvé řadě je to vnitřní nastavení onoho člověka. Aby byl empatický, taktní, dokázal projevit úctu a respekt. Ale na druhou stranu, aby netoleroval vše. Přestože se dnes tolerance skloňuje ve všech pádech, tak gentleman nesmí tolerovat špatné věci.

Tedy gentleman není pouze jemný a dobře oblečený muž, ale je to osoba, která bude bránit slabšího proti silnějšímu, chránit svoji rodinu a to, co je pro ni jakási hodnota. V neposlední řadě je to i chování ve společnosti. Schopnost přizpůsobit se. Nechovat se, já jsem prostě takový a takto mne berte.

Umět hrát životní role. Jsem opravdový v roli otce, v roli partnera. Tedy opravdovost, hodnověrnost, důvěryhodnost. To vše je součástí gentlemanství. A souvisí to i s tím, projevit vůči svému okolí respekt tím, jak se obleču.

Daniel Šmíd hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně

Pozvání Lady Klokočníkové na kávu a rozhovor přijal lektor etikety a odívání, mentor, autor několika knih o gentlemanství a také autor podcastu Jemný pán, Daniel Šmíd. Celý rozhovor k poslechu v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.