„Podvedli nás až příliš často.“ Rusko bojuje s novou vlnou pandemie a nedůvěrou k vakcíně Sputnik

3. červenec 2021

Z dvaceti zaměstnanců realitní kanceláře Olega Lysenka v Moskvě je naočkován pouze samotný Lysenko. Vakcína Sputnik V je k dispozici už od prosince, ale podle ruského podnikatele jeho zaměstnanci nedůvěřují ničemu, co pochází od vlády, píše ve své reportáži server americké stanice Rádio Svobodná Evropa – Rádio Svoboda. Jak Lysenko prohlašuje: „Podvedli nás až příliš často.“

Právě tento pocit podle sociologů a zdravotnických expertů vede v Rusku k prudkému růstu nově nakažených koronavirem. Země schválila vakcínu proti covidu-19 jako první na světě, teď ji ale chce jen málokdo. Rusko o očkování vydává rozporuplné údaje, podle většiny odhadů však dostalo první dávku jen asi 12,5 procenta obyvatel. Přitom ve Spojených státech je plně naočkována asi polovina populace a ve Francii více než 25 procent.

Čtěte také

Od začátku června se počet každodenních přírůstků nově nakažených více než dvojnásobil a čtyřiadvacátého bylo v Rusku přes 20 tisíc aktivních případů, nejvíc od ledna. Až dosud bylo sice množství nakažených vysoké, ale dalo se zvládnout.

Ve druhém největším ruském městě Petrohradě připomíná množství pacientů na nemocničních chodbách otřesné záběry z loňského jara, kdy první vlna nákazy málem zahltila zdravotnictví.

Lékař Salim Chalitov z jihoruského Dagestánu přiznává, že Rusové navzdory sílící epidemii vakcíně nedůvěřují, protože prý „nevěří, že by vláda něco dávala lidem zadarmo, kdyby v tom nebyl nějaký háček“.

Trh s falešnými certifikáty vzkvétá

Překonat tak hluboko zakořeněnou nedůvěru je náročný úkol. Minulý týden nařídilo několik ruských regionů povinné očkování zaměstnancům veřejného sektoru, včetně maloobchodu a školství. A restaurace v ruském hlavním městě, které je epicentrem nákazy, smějí od tohoto týdne obsluhovat jen zákazníky s očkovacím certifikátem nebo potvrzením o prodělané nemoci.

Čtěte také

Nikdo se však neptá, jestli přežijí stravovací zařízení, které výrazně poškodila loňská uzávěra ekonomiky. Příkazy navíc přicházejí na poslední chvíli a restauratéři nemají dost času se jim přizpůsobit. Lidé jsou naštvaní a zmatení a vzkvétá i černý trh s falešnými očkovacími certifikáty.

Podle Rádia Svobodná Evropa také přibývá důkazů, že mnozí Rusové, kteří byli ujištěni, že jsou očkováni Sputnikem V, ve skutečnosti dostávají jednu ze dvou dalších schválených ruských vakcín. Ty ale mezinárodní vědecká komunita zatím neposoudila.

Ruské úřady měly před sebou od počátku výzvu přesvědčit 70 procent ze 143 milionů obyvatel Ruska, tedy množství potřebné ke kolektivní imunitě, že Sputnik V je účinný a bezpečný. Je to však velmi nelehký úkol a podle kritiků vláda pro jeho zvládnutí nedělá dost.

Na kameru se nenechala naočkovat jediná celebrita či politik a dokonce ani Vladimir Putin. Kreml jen v březnu oznámil, že prezident dostal první dávku vakcíny. Až tento týden Putin prozradil, že šlo o Sputnik V.

V září budou důležité volby

Rusko čekají v září důležité parlamentní a regionální volby a vládnoucí stranu Jednotné Rusko může neúspěšná vakcinační kampaň poškodit. Profesor epidemiologie Vasilij Vlasov připomíná, že na stoupající počty nakažených upozorňuje už od března, ale vláda naopak uvolňuje hygienická opatření.

Čtěte také

Státní televize, která je pro většinu Rusů hlavním zdrojem zpráv, navíc podle Rádia Svobodná Evropa dává prostor nepravdivým informacím. Pozvaní experti zde třeba vyvraceli tvrzení, že rouška je účinným preventivním opatřením, a známé osobnosti jako režisér Nikita Michalkov šířili oblíbenou falešnou teorii, že elity ve světě využívají očkování k implantování mikročipů.

Většina Rusů však byla podle průzkumů proti očkování už předtím, než Rusko loni v srpnu schválilo Sputnik. Středisko Jurije Levady, tedy nejdůvěryhodnější ruská sociologická agentura, nicméně zjistilo, že od té doby odpor vůči vakcinaci ještě zesílil – v dubnovém průzkumu 62 procent respondentů potvrdilo, že jsou proti jakémukoli očkování.

Nedůvěra v ruské výrobky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila ve své nedávné zprávě obavy z možné kontaminace a dalších problémů v továrně na výrobu Sputniku v uralském městě Ufa. Nedůvěru Rusů k vakcíně to jenom prohloubilo.

Čtěte také

Podle epidemiologa Vlasova Rusové „tradičně nevěří svým politikům ani ruským výrobkům. Dávají přednost německým autům a boháči si kupují domy v Londýně, nosí švýcarské hodinky a anglické obleky a zařizují si byty nábytkem z Itálie.“

Sám Vlasov sice Sputniku V věří, ale chápe, proč je většina jeho krajanů tak skeptická.

„Proti našemu Sputniku nic nemám. Ale pro sebe se raději pokusím sehnat Pfizer,“ přiznal profesor v rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa – Rádio Svoboda.

Poslechněte si celý Svět ve 20 minutách, témata vybrala Gita Zbavitelová. 

Uslyšíte také o tom, že Češi a další západní armády se stahují z Afghánistánu, země se ale rozpadá. Dozvíte se o tom, jak si politicky stojí Emmanuel Macron a Marine Le Penová. Čínská komunistická strana zesiluje represe. A třicet let od válek na Balkáně rezonuje otázka, jestli rozdělení Jugoslávie stálo za to.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.