Podvodníci na internetu hledají oběti na seznamkách. Manipulují a cílí na city, varuje Antivirus

12. únor 2024

Najít svou spřízněnou duši přes internet? Možné to je, ale dávejte si pozor na podvodníky. Tipují si osamělé muže a ženy na seznamkách a umí skvěle manipulovat. Neštítí se důvěru a city druhých zneužít a vylákat z nich peníze. S blížícím se Valentýnem může víc lidí začít vyhledávat na internetu lásku a tím se právě stát kořistí pro takové podvodníky.

Podvodníci hledají své oběti na seznamkách, nebojí se používat sociální sítě. Dají se v zásadě rozdělit do dvou skupin. „Podvodníci, kteří si vyhledávají osamělé ženy toužící po lásce, a podvodnice, které cílí na muže,“ vysvětluje redaktor Jan Cibulka.

Čtěte také

V té první skupině ženu na seznamce osloví muž, většinou bývá dobře zajištěný a pohledný. Může to být americký voják, šéf firmy nebo manažer. „Začnou si psát a velmi rychle žena projeví velmi silné city. Jakmile si ženu zaháčkují, začnou ji slibovat společný život v Evropě,“ popisuje redaktorka Jana Magdoňová s tím, že žena začne hledat reálné nemovitosti po Evropě a snít o krásné budoucnosti.

14 milionů

A podvodník pak začne zkoušet různé finty, jak z ženy vylákat peníze. A rozhodně si nebere servítky. „Třeba říká, že potřebuje pomoct se zaplacením lékařského zákroku, nebo že zdědil zlato a chce po ženě, aby balíček vyzvedla, a fiktivní přepravní služba jí začne účtovat clo a jiné poplatky,“ dodává Cibulka.

Podvodník se neštítí do manipulace zahrnout i děti, má třeba dceru, která ženě začne psát, oslovuje ji maminko a potřebuje příspěvek na školu nebo na vzdělání.

Čtěte také

„Metod je spousta, někdy je podvodníci využívají jen pro vyprání špinavých peněz z předchozích podvodů. Takže ženě na účet pošle velkou částku peněz a chce, ať to někam přepošle. Tím podpoří svou legendu, že je bohatý a peníze od ženy jen nebere, ale i posílá,“ říká Magdoňová s tím, že policie zaznamenala škody v řádech desítek tisíců, ale i dokonce milionů. „Jedna z největších škod je 14 milionů korun.“

Podvody na mužích

Muže zase osloví většinou nějaká žena z Ruska, Ukrajiny, nebo třeba nějaká Asiatka. A někdy to může zkusit i nějaká africká „princezna“. „Od muže chce pomoc například se studii, cestou nebo s nějakým jiným problémem. Víc než na lásku v těchto případech podvodnice cílí na sexuální touhy mužů a opět umí oběti zmanipulovat tak, že jí pošlou velké peníze.“

Čtěte také

Pokud chce člověk na seznamce peníze nebo jiný závazek dříve, než se s vámi setká v reálném životě, tak je to první varovný signál. „Určitě je dobré si fotku, kterou dotyčný nebo dotyčná pošle, prověřit třeba přes Google, jestli je skutečná, nebo se objevila v jiných případech. Ale podvodníci můžou generovat fotky i přes umělou inteligenci.“

Podvodníci jsou velmi schopní manipulátoři a bezostyšně cílí na city a citlivá místa obětí. Proto je důležité nikdy neposílat a neřešit žádné finanční věci s lidmi, které neznáme na živo a které jsme nikdy reálně neviděli. Ověřovat informace, které nám někdo píše přes internet. A rozhodně si nemyslet, že mně se to stát nemůže,“ uzavírá Magdoňová.

Spustit audio

Související