Podvodníci na internetu umí přesvědčit k falešné investici, půjčku si na vás vezmou za pár minut

11. duben 2023 22:08, aktualizováno

Využíváte internetové bankovnictví nebo nakupujete v e-shopech? Pak už jste možná narazili na nějakého podvodníka. Třeba se vydával za falešného bankéře a chtěl po vás přihlašovací údaje k účtu. Podobných případů bohužel v Plzeňském kraji značně přibývá.

Odhalit podvodníky na internetu je těžší a těžší. Používají totiž stále rafinovanější metody. Pocit bezpečí ve virtuálním prostoru je tedy mnohdy jen zdánlivý. Že jde o vážný problém, dokládají policejní statistiky. Mezi roky 2021 a 2022 vzrostl v Plzeňském kraji počet podvodů na internetu o 85 procent, policisté v oblasti IT kriminality zaznamenali loni o 408 skutků více. I proto je důležité nejen zůstat ve střehu, ale také se neustále vzdělávat. Starší lidé, kteří jsou tímto druhem kriminality ohroženi výrazně, mohou navštěvovat třeba Seniorskou akademii. Plzeňská městská policie ji pořádá už poosmé.

Cílem podvodníka je navodit v oběti pocit, že sama chce dobře investovat nebo převést peníze na jiné místo. "Často řešíme podvodné investice nebo internetové bazary, kde je vyvoláván falešný zájem kupujících a ti jsou pak přesvědčeni k tomu, aby pachateli poskytli například údaje ze své karty kvůli platbě,“ vysvětluje plzeňský policista Jakub Sutnar z oddělení analytiky a kybernetické bezpečnosti. Dost často se pachatelé vydávají také za falešné bankéře a snaží se oběť vystrašit třeba lživou informací, že je její bankovní účet ohrožený a je nutné ochránit finance. „Podvodníci chtějí, aby oběť vybrala peníze a převedla je na jiný účet nebo vložila do bitcoinmatu.“

Naneštěstí se může stát obětí podvodníků i ten, kdo téměř žádné peníze nemá. Pachatel si na něj totiž může vzít půjčku. V dnešní době rychlo a předschválených půjček je možné během několika minut o úvěr požádat, vyřídit ho a zaslané prostředky následně odčerpat z účtu. A jak připomíná Jakub Sutnar, banky pak peníze vymáhají po člověku, který o ně dle oficiálních záznamů požádal.

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio