Pohádkáři z Bohdalova hrají divadlo už od základní školy. Dnes už s nimi vystupují i jejich děti

8. březen 2024

Pohádky mají dobrý konec, a to je také hlavní důvod toho, proč je ochotnický soubor z Bohdalova hraje. Začali v roce 2000, a od té doby každý rok zkoušejí novou pohádku. Sami si šijí kostýmy, sami vyrábějí kulisy a pořád je to moc baví.

"Mě k divadlu celý život doprovázeli rodiče," říká principálka bohdalovských ochotníků Kristýna Ficencová. Její otec se ostatně zasloužil o návrat ochotnického divadla do Bohdalova. Toužil také založit dětský soubor. Podařilo se to v roce 2000, kdy byla Kristýna v osmé třídě. Od té doby hraje, a každý rok se souborem zkoušejí jednu novou pohádku. "V nich je kouzlo, romantika, dobro zvítězí nad zlem," dodává.

Kostýmy i kulisy si bohdalovští ochotníci vyrábějí sami

Po více než dvaceti letech v souboru, který se časem pojmenoval Pohádkáři, hrají už dospělí původní herci, ale i jejich děti. "Perfektní parta, pro mě je to druhá rodina," říká Kristýna Ficencová, která také vymýšlí a vyrábí kostýmy. V souboru ale každý přikládá ruku k dílu, a pomůže tím, co umí. "Dřevařina, to je práce kluků," chválí práci kolegů na kulisách. V začátcích na pohádky do kulturního domu v Bohdalově chodilo pár desítek lidí. "Teď už chodí na čtyři představení k tisícovce lidí. Ta atmosféra je nádherná," dodává. 

Od roku 2000 každý rok zkoušejí bohdalovští ochotníci novou pohádku
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.