Pojízdné prodejny jsou na vesnicích stále v kurzu. Nákupu z dodávky využívají hlavně starší lidé

2. květen 2024 12:00

I v konkurenci supermarketů, internetových obchodů a dovážkových přežívají i pojízdné prodejny. Zboží zaváží především do malých obcí, které nemají vlastní obchod.

„Tu pojízdnou opravdu využíváme. Sice ve městě je dobré nakupovat, ale vždycky něco zapomenu,“ říká paní Mašková ze Strachoňovic na Jihlavsku, která nejčastěji chodí pro drobnosti.

Sortiment pojízdné prodejny odpovídá přáním zákazníků

Výběr sortimentu je velký, lidé můžou vybírat z pečiva, mléčných a masných výrobků, ovoce a zeleniny nebo drogerie. „Co nemám, tak na mě většina lidí má kontakt, že mi zavolají. Zrovna na téhle trase si paní objednala knedlík a pórek, to běžně nevozím,“ ukazuje provozovatel prodejny Bohumil Pidrman.

Do menších obcí už zboží zavážejí i velcí prodejci, případné konkurence se ale pojízdný prodejce nebojí. „Ti lidé si chtějí vybrat, přijdou a chtějí to vidět. Kolikrát přijdou, že přišli pro rohlíky a nakonec odejdou s plnou taškou,“ popisuje prodejce. Zákazníků je tak stále dostatek.

Každý týden objíždí Bohumil Pidrman kolem šedesáti obcí na Vysočině a v jižních Čechách. „Většinou jsou to senioři, akorát přes léto, když jsou dovolené, tak jezdí i turisti, co jsou na chalupách,“ vybavuje si nejčastější zákazníky. Ročnímu období přizpůsobuje i sortiment.

Spustit audio

Související