Pokud je role zajímavá, nepřemýšlím nad limity, říká herec Václav Neužil

9. leden 2023

Plzeňský rodák, divadelní a filmový herec Václav Neužil tvrdí, že jakmile má role hloubku a dokáže ho vtáhnout, je ochoten pro ni udělat maximum. Na roli Zátopka se musel připravit psychicky a také projít fyzickou proměnou. 

Osud Václava Neužila zavál z Plzně do Brna na JAMU. Na pražskou DAMU ho dvakrát nevzali. "Bylo to tak stresující, že jsem doma řekl našim, že končím," říká herec Václav Neužil. Přesto šel na zkoušky na JAMU a dnes je rád, že vystudoval v Brně.

Na herectví ho baví vše – jeviště, kamera, rozhlas a mikrofon. "Rozhlasové role jsou výzva, posluchače je nutné pohltit jen svým vlastním zaujetím." S hercem Václavem Řezáčem právě v plzeňském rozhlasové studiu natočili do cyklu Četba s hvězdičkou desetidílnou sérii Pantagruel od Francoise Rabelaise.

Zátopek

Když přijdou do života herce role, které jsou výzvou, tak neví, kde jsou jeho limity. Například filmová role Emila Zátopka dokázala Václava Neužila svou hloubkou opravdu pohltit. "Takhle velkou připravu jsem zažil jen u toho Emila. Doloval jsem v sobě, chtěl jsem víc a víc," svěřuje se.

V Dejvickém divadle Václav Neužil hraje již 16. sezonu. "V takto malém souboru se cítíte jako s rodinou. Chceme spolu být, i když se nám třeba něco nedaří. Umíme se i pohádat," popisuje Václav. Národní divadlo pro něj není vysněným cílem. Na velkém jevišti si již zahrál, ale intimita v malých prostorech mu vyhovuje víc.

autoři: Veronika Albrechtová , Iva Štěpánková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.