Pokud máte dobrá zrnka, káva bude chutná, i když se vám úplně nepovede, ujišťuje pražič a barista

17. březen 2020

Pražič a barista Ondřej Štoksa denně hledá cesty, jak upražit skvělou kávu. Na přípravu dobré kávy doma je důležité mít kávová zrnka a mlýnek. Pokud namelete kávu nahrubo, nepotřebujete kávovar. Stačí french press nebo hrnek. Napijete-li se kávy, můžete cítit lehkou kyselinu, ke konci přijde na jazyk hořkost a tělo je sladké. My chceme mít kávu sladkou jako cukrátko. Tmavší pražení zakryje defekty na zrnkách, ale také vymaže jakýkoli ovocitý poměr v kávě.

autoři: Lucie Výborná ,
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.