Pokud plánujete výlet do Krkonoš a chcete vyrazit na hřebeny, informujte se o provozu lanovek

5. duben 2022 08:37

Některé lanové dráhy v Krkonoších se teď zastavily, jsou mimo provoz. Důvodem je jejich pravidelná údržba před letní sezónou. Kde už se servismani a technici do prací pustili, to zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Práce už se rozjely například na lanovce na Sněžku. Mechanici musí zkontrolovat třeba lana, brzdy, strojovny a další součásti. V neposlední řadě potom mají v plánu také samozřejmě čištění kabinek.

Čtěte také

Na této lanové dráze je v plánu také kontrola všech podpěr, kterou je nutné udělat vždy po pěti letech. Jestli se to ale zvládne už během této odstávky zatím není podle náčelníka Jiřího Špetly jisté. Protože bude záležet především na aktuálním počasí.

Ale není prý problém absolvovat tuto revizi kdykoliv v roce. Protože je možné ji udělat i za běžného chodu lanovky, tedy není omezen její provoz.

Údržba se také už rozjela například na lanovce na Medvědín ve Špindlerově Mlýně.

Kdy budou mít turisté možnost se opět lanovkami dostat na hřebeny?

Čtěte také

Co se týče lanové dráhy na Sněžku, ta se bude v dubnu rozjíždět o víkendech, tedy pochopitelně pokud bude přát počasí. A také potom o velikonočních svátcích, konkrétně od 15. do 19. dubna.

O víkendech by měla jezdit i kabinková lanovka na Černé hoře, stejně tak i na Velikonoce. A lanovka na Medvědích také pojede o velikonočních svátcích.

Do plného provozu se potom lanovky vrátí 30. dubna, kdy začíná letní turistická sezóna.

Čtěte také

Mezi nejoblíbenější lanové dráhy patří celoročně ta na naši nejvyšší horu. Jakou má za sebou zimní sezónu?

Podle náčelníka lanovky na Sněžku Jiřího Špetly nebyla zimní sezóna úplně povedená. Důvodem prý byl velmi častý a silný vítr, který často zastavil nejen horní úsek lanovky z Růžové hory na vrchol, ale i dolní část lanovky.

Návštěvnost lanovky byla kvůli tomu tedy poměrně nízká, za celý únor se jezdilo pouze tři celé dny. Turisty snad tak přiláká jarní počasí, i když v Krkonoších napadl nový sníh a rozhodně to jaro zatím příliš nepřipomíná.

Spustit audio

Související