Pokuty za vydávání neověřených léků zatím nebudou. Systém na kontrolu padělků totiž chybuje

Česká lékárnická komora se dohodla s ministerstvem zdravotnictví na odložení sankcí za vydávaní léků na recept, které neprojdou systémem na kontrolu padělků. Ten totiž zatím nefunguje správně.

Pravost se stále nedaří ověřit asi u půl procenta léků na recept, i když o padělky nejde, řekl Českému rozhlasu prezident lékárnické komory Aleš Krebs. Podle něj se jedná většinou o formální chyby, systém bude aplikován, až jeho chybovost bude minimální.

„Bavíme se o více než tisících přípravků za týden, které by v případě, že by byly chybně označeny, tak by musely být uloženy do karantény,“ vysvětluje.  

Státní ústav pro kontrolu léčiv dosud eviduje skoro 930 tisíc hlášení. „Nejčastější příčiny hlášení jsou neznámé sériové číslo, expirace se třeba také neshoduje a obdobně šarže neodpovídá zaznamenanému identifikátoru šarže,“ říká mluvčí ústavu Barbora Peterová.

Do konce září ústav zkontroloval 28 výrobců, 133 distributorů, ze kterých je pouze 100 připojených k národnímu úložišti.

Dokud budou problémy při ověřování pravosti léků trvat, lékárníkům pokuty nehrozí. Funkčnost systému budou úřady vyhodnocovat každé tři měsíce.

autoři: jar , reČRoL | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související