Pole u Chrudimi protkaly nové cesty pro traktory, objevili je cyklisté i bruslaři

20. listopad 2018 10:30

Pole za Chrudimí se změnila ve vycházkovou promenádu. Je tam postavená síť nových cest, po kterých je možné rychle zmizet ze sídliště do přírody. Hladký asfalt láká třeba i cyklisty nebo bruslaře.

I když 3,5 metru široká silnice lemovaná stromky vypadá jako cyklostezka, je postavená tak, aby unesla těžkou zemědělskou techniku. Povolená rychlost na cestách je 30 km/h.

Jde o dvě páteřní stezky, jedna vede podél obchvatu na Vestec a druhá z Větrníku do Topole, kde končí na dlážděné místní komunikaci u hřbitova.

„Hlavním důvodem pozemkových úprav, je sloučit, uspořádat a zpřístupnit pozemky. A zpřístupnit taky zemědělcům pole,“ říká Bosáková.

Jedna z nových cest vede podél obchvatu z Chrudimi na Vestec

Jenže jako vedlejší produkt vznikl okruh hned za městem, který postupně objevují cyklisté, pejskaři nebo obyvatelé nedalekého sídliště. „Spojila se tady praktická stránka, zpřístupnění pozemků, s oživením krajiny, kdy tady jezdí maminky s kočárky, na kolech, in-line bruslích,“ dodává Iva Bosáková.

Podle ní v průběhu dvou let vzniklo 4,5 kilometru polních cest, zároveň výsadbou stromů vznikl nový biokoridor.

Výstavba cest, odstranění staré habrovské skládky a další úpravy stály skoro 29 milionů korun. Zaplatili je společně Státní pozemkový úřad a Ředitelství silnic a dálnic.

Zákaz vjezdu pro...

Státní pozemkový úřad teď nechává cesty a další doprovodné stavby zkolaudovat. Potom je převede do majetku města Chrudim. Radnice pak bude muset určit dopravní režim, který tam bude platit. Například omezení rychlosti nebo případný zákaz vjezdu některých vozidel.

Interaktivní mapa: Klikněte pro víc informací.

Spustit audio

Související