Policie zadržela na Hip Hop kempu 22 podezřelých ze spáchání trestného činu

27. srpen 2018 15:54

Bezpečnostní opatření policistů, strážníků a celníků s názvem "Hip Hop Kemp 2018" je u konce a společně s ním jsou u konce i omezení v dopravě v okolí Festivalparku. V jeho průběhu bylo policisty a celníky zkontrolováno přes 2 400 osob a přes 1 200 automobilů, ať již osobních, nákladních či autobusů. 

Bylo zadrženo 22 osob, neboť byly podezřelé ze spáchání trestné činu (v drtivé většině na úseku "toxi") a přes 160 osob u sebe mělo menší množství drog, což bylo zadokumentováno a řešeno. Z celkového počtu řidičů jich řídilo pod vlivem alkoholu 13, pod vlivem psychotropních a omamných látek 45 a policisté dokonce zastavili i řidiče, který vůbec neměl řidičské oprávnění.

Zabavený hašiš a řidič autobusu pod vlivem drog. Policie kontroluje fanoušky Hip Hop Kempu

Policie kontroluje fanoušky Hip Hop Kempu

V Hradci Králové dnes začíná festival Hip Hop Kemp. První fanoušci ale do areálu královéhradeckého letiště dorazili už ve středu. Na jejich příjezd dohlížely desítky policistů. Při důkladných kontrolách zjišťovali především to, jestli si sebou lidé na festival nevezou drogy.

Na kaucích, které se ukládájí především za spáchání závažných dopravních přestupků jako garance přítomnosti podezřelého při následném správním řízení, byly uloženy řidičům kauce v celkové hodnotě 850 000 Kč.

K působení Celního úřadu pro Královéhradecký kraj uvádí por. Ing. Jitka Fajstavrová následující: "Hlídky mobilního dohledu královéhradeckých celníků se účastnily preventivně-bezpečnostní akce od 21. do 23. srpna. V úzké spolupráci s policisty Krajského ředitelství Policie Královéhradeckého kraje zkontrolovaly stovky osob, pěších nebo přijíždějících na Hip Hop Kemp 2018 v osobních i nákladních automobilech či autobusech.Svoji činnost zaměřily na přepravu zájmového zboží, zejména na omamné a psychotropní látky. Na jejich vyhledávání se významně podíleli také speciálně vycvičení služební psi z Celního úřadu pro Královéhradecký a Pardubický kraj. V rámci společných kontrol celníci poprvé využili jejich nový přístroj zvaný itemizér, který velmi rychle identifikoval s vysokou přesností a citlivostí přítomnost konkrétních omamných a psychotropních látek i ve stopovém množství ze stěrů různorodých ploch. Celníci pomocí speciálních papírků, které následně do přístroje k analýze vložili, stírali volanty, sedadla automobilu, obaly, nebo také dlaně kontrolujících osob či jiné části jejich těl."

Za nejvýraznější úspěch společného působení policistů a celníků považujeme odhalení dvou cizinců, kteří se snažili pronést do areálu více než 610 gramů hašiše, popřípadě odhalení řidiče autobusu, který vezl několik návštěvníků festivalu a který byl pozitivně testován na přítomnost omamaných a psychotropních látek v těle. Několik z jeho pasažerů navíc u sebe také mělo drogy. Oba tyto případy i nadále prověřujeme.

Závěrem lze konstatovat, že i letošní ročník potvrdil, že Hip Hop Kemp je z pohledu Královéhradecké policie nejrizikovějším kulturním festivalem a výsledky legitimizují velké nasazení sil a prostředků. Pozitivem pak je například opětovná úzká spolupráce policistů, celníků a obecních strážníků při dohledu na veřejný pořádek doplněná o příslušníky polské policie, případně další státní instituce.

autoři: Václav Pilný , baj | zdroj: Policie ČR
Spustit audio

Související